Cockerpoo-föreningen firar 10 år i Sverige

Den 7 oktober samlades flera cockerpooer vid Drottningholms slott för att fira att cockerpooer föreningen fyllde 1o år. Och vem mötte man på promenaden - om inte Kungen!

Cockerpoo-föreningen firar 10 år i Sverige

Att cockerpoo skulle bli en så populär mix hade väl ingen någon aning om när man startade cockerpooföreningen. I år firar man 10 år!

-Vi var ett gäng som träffades i Gävle och satte ihop en styrelse och registrerade föreningen, berättar Anna Ahlgren.

I dag har föreningen över tusen individer registrerade i sitt register, medlemmar från norr till söder samt i våra grannländer. Under dessa år har föreningens arbete med att informera om hälsa varit och är en stark drivkraft.

Kungen på hundpromenad

Den 7 oktober firade föreningen 10 års jubileum runt om i Sverige. I Helsingborg samlades man i Pålsjö och hade en cockerpooträff. I Göteborg bjöds på stort bullkalas i Hinsholmens Agility för 25 personer och 10 hundar och i Sollebrunn träffades man hemma hos en av föreningens uppfödare. På Drottningholm gick man parad genom parken för att sedan låta hundarna springa och busa på hundöarna. På vägen dit mötte de självaste Kungen, också ute på hundpromenad.

Såklart man firar tioårsjubileum med sin bästa kompis, även om det regnar.

Såklart man firar tioårsjubileum med sin bästa kompis, även om det regnar.

I Hudiksvall träffades ett litet gäng för att visa upp sina fina hundar, bjuda på godis till alla fyrfota vänner och berätta om föreningen. I Västerås gick man parad tillsammans med en massa andra hundar och samlade in pengar till Rosa bandet. I Uppsala gick en liten skara parad på stan, informerade om cockerpoo och avslutade med att ta en fika på ett av stans fikaställen som tillåter hundbesök.
Vad är då en cockerpoo? Det är en mix av pudel och spaniel. Cockerpoo är en typ-hund som inte kommer att bli en egen ras, det är inget som cokerpooföreningen eftersträvar.

– Det skulle  innebära att en rasstandard måste införas. Det vill säga, att alla cockerpooer skulle se likadana ut.

Ärftliga sjukdomar

-Många friska individer skulle behöva tas ur avel vilket inte befrämjar mixen, säger Anna Ahlgren. Det skulle snarare innebära att vi inom en snar framtid skulle få in de ärftliga sjukdomar som vi idag strävar efter att få bort. Ögon och knäleder är två av de saker som kollas innan avel, även hjärta om hunden innehåller cavalier.

Dessa tester grundas i de rasbundna sjukdomar den specifika rasen bär på. Att mixa två friska individer minskas risken för sjukdomar väsentligt i första generationen.

-Att alla cockepooer ser olika ut är en del av charmen och som med de flesta hundar har alla olika temperament. Föreningen uppmuntrar till att välja avelsdjur med omsorg och eftersom vi inte behöver ta hänsyn till utseende är hälsa och mentalitet det viktigaste, avslutar Anna Ahlgren.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven