Cancer hos hundar – symtom att vara uppmärksam på

Cancer är en mycket vanlig sjukdom hos hundar. I USA räknar man med att var tredje hund över sju år drabbas av cancer.

Cancer hos hundar – symtom att vara uppmärksam på

När våra hundar åldras ökar risken för flera olika sjukdomar, bland annat cancer. Nära en tredjedel av alla hundar över sju år får cancer någon gång under sitt liv. Enligt Flint Animal Cancer center vid Colorado State University är cancer den vanligaste dödsorsaken för hundar i USA.

Cancer definieras som okontrollerad tillväxt av onormala celler, men tecken och symptom varierar mycket beroende på var i kroppen och vilken typ av cancer. Så att vara observant på sin äldre hunds övergripande hälsa är avgörande. Flint Animal Cancer Center rekommenderar att man är extra uppmärksam på följande tecken:

Ovanliga svullnader som kvarstår eller fortsätter att bli större. Dessa tillväxter kan förekomma var som helst på din hund, så var noga med att undersöka hela ditt husdjur regelbundet. Detta görs kanske bäst under dagens mysstund tillsammans, och bör vara en del av er rutinmässiga omsorg.

Var även uppmärksam på sår som inte läker. Varje öppet sår som inte läker kan vara ett tecken på cancer eller andra problem, till exempel en infektion.

Viktminskning. Om ditt husdjur är på en diet, kan viktminskning förväntas, men annars kan olika sjukdomar orsaka att hundens vikt minskar.

Minskad eller förlorad aptit kan vara ett tecken på sjukdom. Äldre hundar bör inte alltid äta så mycket som de gjorde när de var yngre, trots allt kanske de inte är lika aktiva, men det är inte hälsosamt att en hund förlorar intresse för mat.

Blödningar, kräkningar eller diarré från olika öppningar i kroppen, som näsborrar, mun, eller anus.

Dålig lukt är ett vanligt tecken på cancer. Tumörer i mun, näsa eller anus kan leda till dålig lukt.

Problem med att äta eller svälja är ett vanligt resultat av cancer i munnen och nacken.

Ovilja att träna och leka, eller en minskad uthållighet. Även om orsaken till detta kan vara åldern, så kan det också vara ett av de första tecken på att din hund är sjuk.

Stelhet och hälta kan orsakas av nerv, muskel eller bencancer. Även om det hos äldre hundar också kan vara ett symptom på artrit.

Problem med andning eller avföring. Om din hund har en ansträngande, väsande andning, problem med att urinera, eller anstränger sig vid avföring, bör man kontakta veterinären.

Även om listan ovan kan ge anledningar till oro, betyder dessa tecken inte nödvändigtvis att din hund har cancer. Det finns många andra sjukdomar eller tillstånd som kan ge samma symptom. Det enda sättet att få en säker diagnos och därför lämplig behandling är att besöka en veterinär. Det är viktigt att ta din seniorhund till veterinären för regelbundna hälsokontroller. Tidig upptäckt är nyckeln till lyckade behandlingar, liksom till återhämtning och livskvalitet.

Källa: ”Cancer in senior dogs – signs and symptoms to watch for” för akc.org av Stephanie Gibeault

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven