10 må-bra-tips för dig med hund

10 må-bra-tips för dig med hund

En promenad på skogsstigar där ni aldrig gått förut, en stunds massage eller en hemmagjord leksak som kräver fantasi.
Det finns många sätt att hälsoboosta din hund, med små enkla medel. Här ger vi dig smarta tips och idéer.

1.  Gosa. Forskning visar att hundar mår bra av smek och kel, så ta alla chanser att visa din kärlek. Hunden blir lugnare, mindre stressad och får lättare att koppla av.

2. Grädde på moset. Visst kan vi väl föreställa oss att torrfodret känns tråkigt ibland? Toppa fodret med något riktigt smarrigt ibland så blir din hund glad.

3. Tagga ner med musik. Har din hund svårt att koppla av? Prova skivan Relaxing Music for Dogs, som finns på Spotify. Om inte annat så kan det bli en mysig stund för dig, vilket lär smitta av sig på hunden.

4. Var dig själv. Försöker du vara någon du inte är inför din hund? Dömt att misslyckas. En del ägare älskar vilda lekar, andra lite mjukare samvaro. Hundar är duktiga på att läsa av sinnesstämning och kroppsspråk så var dig själv så ofta som möjligt. Då blir du trygg – och din hund!

5. Plats för vila. Kanske har din hund redan en favoritplats i din säng eller i soffan? Det är ändå idé att prova helt nya viloplatser för hunden (och dig). Samla till exempel ihop ett par filtar och kuddar och hiva ut allt mitt på golvet – hunden lär iaktta dig med intresse – och arrangera alltihop till en mjuk ö. Lägg dig där själv en stund och välj sedan när du lockar hunden att lägga sig intill. Då befäster du din roll som skaparen av lugn.

6. Jobba för maten. Många instruktörer och experter är eniga: Låt hunden jobba lite för sin mat ibland genom att du kastar ut den på golvet eller på marken utomhus. Speciellt effektivt om hunden är lite kinkig med maten och tar lång tid på sig. Utomhus finns också rädslan att ”en annan hund kan komma och äta upp maten”, vilket kan få den mest matvägrande hund att bli sugen …

7. Hundbesiktning. Att gå till veterinären med din hund för en årlig kontroll är en bra investering för ett långt hundliv. Passa förstås också på att vaccinera och ställa hälsofrågor du undrat över.

8. Leka tafatt. Försök så långt det är möjligt att hitta hundpolare till din hund, och kan de inte vara lösa så bestäm träff i hundrastgården. Hundar älskar att leka tafatt med varandra och mår bra av det. Det är viktigt att hunden får utlopp för sin energi.

9. Träna vid rätt tillfälle. En lugn och positiv stämning och en hund som är ordentligt rastad, glad och motiverad är det bästa utgångsläget för ett träningspass.

10. Ge hunden tid. Tänk på att du själv är bättre än de flesta belöningar i hela världen. Stäng av mobilen, lägg allt annat åt sidan och visa hunden tydligt att ”Nu är det du och jag”.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven