Har du en äckelrullare i familjen?

En hund som rullar sig i äckliga svampar är inte kul, men det går att få bukt med.

Har du en äckelrullare i familjen?

Funderar du på att ta en svamptur i helgen, men tvekar lite eftersom det ibland slutar med totalsanering av hunden som ofelbart snokar reda på de absolut minst ätbara, helst i förruttnelsestadiet? Och sedan njutningsfullt rullar sig i dem? Du är inte ensam, men det finns knep för att avstyra det hela.

De vanligaste måltavlorna för hundars rullande i äckliga saker är bajs från köttätare, ruttna små as och mögliga gamla svampar.  De lärde tvistar om orsaken till beteendet, det kan vara ett försök att kamouflera sin egen doft, det går lättare att smyga sig på en hare om man själv luktar döende skunk. Andra tror att det kan vara ett sätt att göra sig mindre attraktiva för parasiter som fästingar och mygg.

Men även om det är ett naturligt beteende, är det få av oss som kan acceptera detta. Men vad kan vi då göra?

Bäst är, som så ofta, att förebygga. Ha hunden i lina, håll koll på marken själv och och ge akt på de små subtila signalerna som visar att rullning kan vara på gång; intensivt nosande, huvudvinklingar ned mot marken… Att skrämma hunden till att avstå fungerar knappast, istället kommer hunden försöka rulla sig i smyg.

En utförlig steg-för-steg-beskrivning för hur du faktiskt kan träna hunden att självmant behärska sig inför det äckliga lockande, eller åtminstone stoppas – om du själv är alert! –  innan tanke övergår i handling,  hittar du i Beteendeskolan i senaste numret av Härliga Hund, nummer 10/2017, som utkom den 28 september.

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?