Lurar eller inte på promenaden?

Att lyssna på musik under joggingturen kan vara peppande, men blir det på bekostnad av kontakten med hunden?

Lurar eller inte på promenaden?

Många som joggar eller promenerar gillar att samtidigt lyssna på musik, eller kanske en ljudbok. Men hur gör du på hundpromenaden? Är det okej att drömma sig bort till tonerna av favoritmusiken, eller fundera över vem som  är den skyldige i deckaren samtidigt som du rastar hunden?  

Det finns många olika typer av hundpromenader. De långa, härligt strosande eller raska för att få upp pulsen, men också de där som bara är en snabb kissrunda runt kvarteret. För oavsett typ av promenad, har de oftast sin grund i att hunden behöver uträtta sina behov, och få röra på sig lite grann.

Men en hundpromenad kan ju vara så mycket mer. Du kan planera dem så att de blir ett riktigt motionspass för er båda, kanske med inslag av fysövningar som att balansera på stockar eller gå i cirklar runt lyktstolpar. Promenaden är också ett perfekt tillfälle att träna kontakt med den unga hunden, kanske lite trix eller lydnadsmoment med den äldre, eller att upptäcka katten på staketet tillsammans – samtidigt. Att verkligen gå på gemensam upptäcktsfärd och ha kontakt med sin hund under promenaden ger den en extra dimension – för er båda. Det stärker er relation och du lär dig mer om hur hunden fungerar, särskilt om den också får bestämma lite om vart ni ska gå och hur länge det är ok att nosa på samma ställe.

Kanske klarar du att både ha kontakt med och koll på hunden – och omgivningen – och föra ett samtal i mobilen eller lyssna på hög musik i lurar, men för de allra flesta av oss är det svårt. Hur gör du? Är mobilen avstängd under promenaden och lurarna i fickan? Svarar du i telefon men stannar upp när du pratar eller skickar sms? Eller passar du på att ta det där jobbiga samtalet samtidigt som du rastar hunden? Kanske är kvällspromenaden lika med joggingtur i full fart med musik på högsta volym och hunden springer så fint vid din sida att du känner att du har koll? Berätta!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven