Nyfiken på hundkapplöpning?

I hundapplöpning måste hundarna för säkerhets skull bära munkorg så de inte skadar varandra.

Nyfiken på hundkapplöpning?

En kapplöpningshund springer 100 meter på cirka 5,5 sekunder. Fyra sekunder snabbare än Usain Bolts världsrekord.  

I Sverige är det runt 500 hundar som tävlar i hundkapplöpningens tre grenar; greyhound racing, lurecursing och whippetrace. Säsongen sträcker sig från maj till slutet av oktober och det finns ett tiotal banor i Sverige, bland annat i Simrishamn, Borås, Stockholm, Älvsbyn och Skellefteå.

När det går så här fort krävs förstås att man tar väl hand om hundarna och veterinären kollar alla tävlande hundar före och under tävlingen. Tävlingsbanan inspekteras också noga. Svensk hundkapp har alltid i samarbete med berörda myndigheter hållit hårt på djurskyddet, det är få djursporter som har så höga säkerhetskrav som det finns inom hundkappen. Dessutom har aveln av den svenska kapphunden idag även internationellt en mycket hög standard.

Mer om kapplöpningshundar och dess utövare – som relativa nybörjaren 24-åriga Susanna Häggdahl som tävlar med sin greyhound Craola, samt veteranen 64-årige Lars Wicander som hållit på sedan 1970 –  hittar du i senaste numret av Härliga Hund, nummer 10, som kom ut i handeln den 26 september.

Samtliga banor och tävlingsdatum hittar du på shcf.se

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven