Vad tänker hunden på egentligen?

Klappar eller mat? Vad älskar våra hundar oss för egentligen?

Vad tänker hunden på egentligen?

Gregory Berns, hjärnforskare vid Emory University i Atlanta, ägnar sina dagar åt att scanna hundars hjärnor för att försöka förstå vad de tänker. Mer om detta finns att läsa i boken ”What its like to be a dog”.

Men en sak som han hittat är: Din hund tycker verkligen om dig för att du är du – inte bara för att du är den som delar ut maten.

–     Som hjärnforskare hade jag sett hur MRI studier hjälpte oss att förstå vilka delar av den mänskliga hjärnan som är inblandade i känslomässiga processer. Jag tänkte att kanske MRI tester kan lära oss liknande saker om hundar, säger Gregory Berns i en intervju i New York Times.

Hur kom det sig att du gjorde detta?

–      Jag ville ta reda på vad hundar tycker och känner. Ett år innan jag började med forskningen, hade min mops som hette Newton, dött. Jag tänkte på honom mycket. Jag undrade om han hade älskat mig, eller om vårt förhållande hade handlat mer om maten jag gett honom.

Men hur testade ni att hundarna tycker mer om oss än mat?

–      Vi gjorde ett experiment där vi gav dem varm korv ibland, och berömde ibland. När vi jämförde deras svar och tittade på hjärnans belöningscentrum svarade det stora antalet hundar lika på beröm och mat. Men, cirka 20 procent svarade starkare på beröm än mat. Därav drar vi slutsatsen att de flesta hundar älskar oss i alla fall minst lika mycket som mat.

Källa: New York


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven