Dyrbara hundar med stor efterfrågan

En militärhund fotograferad i Kosovo. Bild Getty Images.

Dyrbara hundar med stor efterfrågan

Krig är ett helvete för nästan alla som kommer nära det. Och detta gäller även djur. USA har skickat hundratals hundar för att arbeta sida vid sida med de amerikanska soldaterna i Afghanistan, Irak och andra länder sedan den 11 september 2001.

Att hundar arbetar inom militären är ingen nyhet, armén har haft hundar vid sin sida sen dag ett. I USA arbetar idag nära 1 600 så kallade military war dogs (MWDs), antingen ute på fältet eller så hjälper de veteraner att rehabilitera sig. Det går ungefär en hund på var tredje soldat i Afghanistan för närvarande. Dessa hundar börjar bli en alltmer efterfrågad och därmed dyrbar resurs. En hund med en väl utvecklad nos kostar ungefär 25 000 dollar!

Därför arbetar nu Pentagon för att fler av dessa hundar ska få komma hem efter sin tjänst, vilket också innebär att de fullgör sin tjänst och inte åker hem i förtid. För detta har det amerikanska försvaret köpt in ett 80-tal robothundar för att hjälpa läkare och veterinärer att träna vård av skadade hundar.

En fullt utbildad militärhund kostar lika mycket som en mindre missil. Önskan är få behålla de färdigutbildade hundarna ute på fältet, friska och välmående, så länge det går.

En befälhavare vet alltför väl hur dyrt det är när en krigshund dödas, för att inte säga något om skador på truppmoralen, förklarade Bob Bryant, medgrundare av Mission K9 Rescue, en Houston-baserad ideell organisation som hjälper till att rehabilitera och hitta hem för pensionerade militärhundar.

– Militären behandlar sina hundar som guld, förklarade han. Fullt utbildade, förväntar de sig att de ska vara en tillgång för dem i minst åtta eller nio år.

Men det är ingen lätt uppgift. Av de hundar som kommit hem efter sin tjänstgöring i armén lämnade 60 procent sin tjänst för att de var skadade, inte för att de var för gamla.  Han citerar en ytterligare tragisk sanning om när krigshundar dör i strid: ”När det sker en olycka med en hund, är ofta även hundföraren död.”

Källa:  ” The dogs of war are in high demand” av Kyle Stock i Bloomberg L.P.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven