Vattenlekar är härligt, men låt inte hunden svälja stora mängder.

Det kan vara klokt att ransonera vattenlekarna om hunden verkar svälja mycket vatten.

Vattenlekar är härligt, men låt inte hunden svälja stora mängder.

I brittiska Metro kunde man nyligen läsa om Jen Walsh, 42, från USA som lekte med sin tvååriga schanuzer Hanz, och kastade pinnar åt honom i vattnet. Hanz älskade leken och simmade outröttligt fram och tillbaka, med öppen mun.  Efter en och en halv timmes lek föll hunden plötsligt ihop och verkade må dåligt. Jen och hennes man skyndade sig till veterinären, men den lilla hundens liv gick inte att rädda. Hanz dödförklarades bara timmar efter leken och orsaken var att han hade fått i sig alldeles för mycket vatten när han hade hämtat pinnarna och simmat in till sin ägare – med munnen öppen. Eftersom Hanz hade fått så mycket vätska i sig hade salthalterna i hans blod sjunkit, vilket kallas hyponatremi, och orsakat hans död.

Tvärtom, men likväl farligt, kan det vara om hunden simmar i saltvatten och sväljer stora mängder. Har din hund druckit saltvatten och kräks, tar du bort mat och vatten några timmar så att magen får lugna sig. Ge sedan vatten i små portioner. Går det bra kan hunden få fri tillgång till vatten, klarar den det går det bra att ge mat i små portioner. Symtomen vid saltförgiftning är fortsatta kräkningar, trötthet, diarré, stelhet eller kramper. Kontakta genast veterinär om du misstänker saltförgiftning.

Låt nu inte detta hindra er från att låta hunden apportera i vatten om den gillar det, men var uppmärksam och låt inte hunden hålla på alltför länge, särskilt om du misstänker att din hund får i sig mycket vatten. Vissa hundar håller munnen mer stängd när de apporterar än andra.  Störst risk torde det vara för hundar av små raser eftersom de har mindre kroppsvolym.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven