Nosa rätt på kantarellerna

Ta med familjen ut på svamptur!

Nosa rätt på kantarellerna

Hösten är här och det är dags att ge sig ut i skog och mark i hopp om att komma hem med korgar fulla med kantareller. Med hjälp av en fyrfotad vän med makalöst luktsinne ökar chansen till läckerheter på middagsbordet.

Hundars fantastiska luktsinne har i alla tider varit oss människor till hjälp, i stort och i smått, så att använda nosen är ju egentligen ingenting vi behöver lära hunden – däremot att få den intresserad av något specifikt som exempelvis svamp.

– Drivkraften ligger i belöningen. Men de allra flesta hundar älskar att jobba med nosen så efter ett tag blir även själva sökarbetet motiverande. Dessutom smittar mattes och husses äkta glädje över kantarellfynden av sig och blir ytterligare en motivationsfaktor för hunden, berättar hundcoachen Kicki Fellstenius.

Hunden kan behöva lite tid innan den förstår upplägget, men med lekfullhet och belöning går det mesta. Om man inte hinner, eller om vädret inte tillåter utomhusträning, går det alldeles utmärkt att öva inomhus med köpta kantareller.  Har ni provat nosework kan du använda samma metod för att lära in svampdoft.

Har ni inte provat nosework eller annan sökaktivering hittar du en bra steg-för-steg-guide för hur du lär hunden nosa rätt på det gula guldet i senaste numret av Härliga Hund, nummer 10. Utkom den 29 augusti.  

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven