Var rädd om rödräven

Ny forskning visar att där det finns rödräv bär färre antal fästingar på borrelia.

Var rädd om rödräven

En ny studie visar att förekomsten av fästingar som bär på borrelia är betydligt lägre i områden där det finns mycket rödräv. Det beror på att rävens huvudföda är möss vilket även är ett viktigt värddjur för fästingarna. Även mården har betydelse för spridningen av sjukdomen.

Studien som genomförts i Nederländerna, visar att förekomsten av smittbärande fästingar var hela 85 procent lägre i områden med rödräv och mård än i områden där de var sällsynta. Det handlar inte om att finns mindre möss där rävar är aktiva, utan att mössen håller sig undan i hålor för att skydda sig om de cirkulerar i närheten. Därmed får också fästingarna svårare att komma åt mössen och då minskar smittspridningen.

Fakta om borrelia 

Borrelia är en fästingburen sjukdom som främst drabbar oss människor, det är ovanligt att hundar blir allvarligt sjuka. Men fästingar kan bära även på andra sjukdomar som exempelvis anaplasma som är betydligt allvarligare för hunden. Och även om studien inte omfattade andra smittsamma sjukdomar som överförs med fästingar, torde den gälla även dem. Ju längre tid en fästing sitter på djuret desto större är risken att smittan överförs.

För att förebygga fästingburna sjukdomar är det viktigt att använda fästingprofylax och att dagligen visitera djuren.

Källa: The Royal SocietyNatursidan.se

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?