Är hunden verkligen renare i munnen än människan?

Ska det vara en puss? Ja, för hur är det egentligen med hundar och deras rena munnar?

Är hunden verkligen renare i munnen än människan?

Det handlar inte om tandborstning – men visst är det vanligt att man säger: ”Det gör ju inget om hunden slickar dig i hela ansiktet med sin blöta långa tunga. Hunden är ju i alla fall renare än du i munnen?”

Hur många gånger har man själv inte sagt så till små söta barn eller vuxna när ens egen hund pussar dem våldsamt i ansiktet? Men hur ligger det egentligen till? Är detta sant? Nej, faktiskt inte, skriver AKC, den amerikanska kennelklubben på sin hemsida i artikeln ”Is a dogs mouth cleaner than a human mouth?”.

Att jämföra hunden och människans mun är som att jämföra äpplen och apelsiner, säger Colin Harvey, professor på Pennsylvanias universitet för veterinärmedicin, i artikeln.

Att hunden och människans mun inte är identiskt lika beror på att våra munnar är fyllda av mikrober. Dessa organismer, såsom alger, bakterier, mögel, jästsvampar och virus, går under samlingsnamnet mikroorganismer eller mikrober och finns överallt.

Olika mikrober

Det finns vissa likheter i typen av bakterier mellan olika arter. Men det finns också en mängd bakterier i din hunds mun som du inte hittar i din egen. Faktum är att hundar har mer än 600 olika typer av bakterier i munnen, inte alls olikt antalet som vi hittar hos människan, som forskare på Harvard räknat till 615. Vissa är samma hos människa och hund, men många är det inte. Dessa bakterier kan också förenas med andra bakterier som vi (människor och hundar) hämtar från olika ställen (mat, tandborste, tuggben eller vad vi nu tuggar och håller i våra munnar). Kanske en del av anledningen att tanken att ”en hunds mun är renare än människans mun” kom sig av att hundar och människor inte byter sjukdomar med varandra via salivet.

Mindre risk att pussa hunden

Du kommer inte att få influensan från en puss av en hund, men du kan få det från att kyssa en annan människa. Däremot finns det andras saker som kan smitta mellan människa och hund som till exempel mask och salmonella.

Men svaret är att hundens mun inte är renare – den har bara andra mikrober än människans. Med andra ord, att pussa din hund är mindre riskabelt än att kyssa en annan människa, men det betyder inte att din hunds mun nödvändigtvis är renare än en människa – den har bara en annan uppsättning bakterier.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Hundars välfärd kan se väldigt olika ut

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?