Långresa med hund Flyga med hund Härliga Hund

Äntligen i Sverige! Efter 16 timmars resa i hundburen kunde Basil komma ut till sin matte.

Basil på långresa

Det är inte bara vi människor som reser kors och tvärs över världen. Vi vill gärna att vår hund också ska få följa med.

Jenny Mantalvanos bor sedan många år i San Fransisco, och när det var dags att skaffa hund för snart ett år sen åkte hon till Muttville hundhem. Muttville senior dog rescue är ett privatägt hundhem för seniorhundar.

–Där fick jag Basil i mina armar, och så fick det bli han. Det var inte tanken från början. Vi var egentligen där för att kika på andra hundar. Men mitt hjärta ville ha Basil när vi möttes.

Till Sverige med långflyg

Jenny som sommartid reser till Sverige för att hälsa på familj och vänner ville även ta med Basil på denna resa. Det är en lång resa – sammanlagd är tiden i hundbur 16 timmar. Först den långa flygningen från Kalifornien till Köpenhamn och sen en timme till från Köpenhamn till Stockholm. Hundarna/husdjuren får inte lämna sina burar mellan flygningar, de får lämna buren först efter de har gått igenom tullen på slutdestinationen.

–Detta var tullen väldigt noga med, säger Jenny. Men eftersom vi hade ordning på alla papper, vaccinationer så efter de kollar detta och scannat av Basils microchip så var vi klara. Det gick väldigt enkelt.

Basil har inte så många tänder kvar, ett flertal var infekterade när han adopterades och behövde dras ut. Men nu har han inte ont längre och kan gnaga på ben!

Basil har inte så många tänder kvar, ett flertal var infekterade när han adopterades och behövde dras ut. Men nu har han inte ont längre och kan gnaga på ben!

16 timmar i buren gick bra

Basil, som är 10 år, fick träna hela våren på att vara i den bur han skulle flyga i. Den stod öppen så han gick ofta in i den och sov – och detta gör han fortfarande efter flygningen.

Jenny och Basil flög med SAS, Basil flög inte i kabinen utan fick åka i cargo.

–Biljetten för honom kostade 2800 kronor och platsen måste bokas innan. Men sedan tillkommer en massa andra kostnader för hundbur och veterinärbesök, så resan blir dyrare än så, berättar Jenny.

Eftersom resan är så lång får hunden kissa i buren. Därför bäddade Jenny med kissunderlag, Basils favoritfilt och sedan en av Jennys gamla t-shirts så Basil skulle känna sig trygg när han kände hennes doft.

Det är underbart i Sverige tycker Basil, här kan han gå fritt på den stora hustomten och gosa med matte i gräset.

Det är underbart i Sverige tycker Basil, här kan han gå fritt på den stora hustomten och gosa med matte i gräset.

Mat och vatten

–Enligt vår veterinär skulle han klara sig utan mat och vatten i 24 timmar men det är ett måste att de har både vatten och mat med sig i burarna. Vi frös ner hälften av vattnet till is, så smälte det långsamt under flygningen. Men jag såg att någon hade en annan lösning med en flaska som de satt fast på burens sida som hunden fick dricka ur.

Men flygningen gick bra och Basil går fortfarande gärna in i buren när han vill sova hemma.

–Nu har vi skaffat ett EU-pass så jag tror det kommer gå ännu lättare framöver, säger Jenny. För vi kommer resa till Dublin och Grekland, och troligtvis blir det fler resor mellan USA och Sverige.

Har du gjort någon långresa med din hund? Vart reste ni och hur gick det?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla