hund på rymmen Härliga hundar id-register gps-trackar Missing Dog Sweden

Det finns metoder som hjälper en att hitta hundar på rymmen. Bland annat en så kallad gps-trackar, denna från Yepson.

Om hunden springer bort – så hittar du den igen

Plötsligt händer det – och man är aldrig beredd. Hunden lägger iväg efter en hare, och är bara helt borta! Vad ska man göra?

Det kan gå fort för människans bästa vän att försvinna. Hunden har fått vittring och sprungit iväg. Tvärt står vi där, handfallna utan att veta vad vi ska göra. En sommardröm förvandlas till en mardröm med förtvivlat letande som kan sträcka sig över flera dygn. Här är experternas bästa tips för hur vi ska agera när faran är framme – men också hur vi kan förebygga tragedin i första stadiet.

  1. Ägarregistrera hunden i DjurID.se

Via Svenska Kennelklubbens (SKK) ägarregister djurID.se, kan du hitta ägaren till alla ägarregistrerade hundar och katter i Sverige. Se till att både registrera dig och ditt djur, så att den som hittar ditt husdjur enkelt också kan få tag på dig.

– Att ägarregistrera ditt husdjur underlättar letandet efter hunden. Då kan du direkt ringa polisen och djurID.se för att anmäla hunden bortsprungen samt stämma av om den redan skulle vara upphittad. Det är det i särklass mest effektiva signalementet på din hund, säger Helena Nyberg, Chef för medlemsavdelningen på Svenska Kennelklubben.

  1. Använd sociala medier

Den sociala och kollektiva viljan att återförena hundar med dess rättmätiga ägare är enorm. Facebook-grupper såsom ”Borttappade – Upphittade Djur – Hela Sverige”, ”Missing Dog Sweden” och ”Bortsprugna hundar – Djurid.se” har tillsammans runt 10 000 medlemmar som helhjärtat hjälps åt för att hitta bortsprungna hundar. Det finns också en uppsjö av lokala sidor att vända sig till.

– Det är fantastiskt att se hur många som engagerar sig i letandet efter bortsprungna hundar. Många är hundägare själva och förstår den oerhörda smärtan och ovissheten som brinner innan ens hund är återupphittad, säger Louise Landin, administratör för Facebookgruppen ”Borttappade – Upphittade Djur – Hela Sverige”.

  1. Hitta hunden snabbt med hjälp av en GPS-tracker

Genom att fästa en GPS-tracker i hundhalsbandet har du full uppsikt över vad din hund befinner sig, dygnet runt, direkt i telefonen. På så vis behöver det inte innebära katastrof om hunden råkat smita hemifrån. Du kan direkt se var hunden befinner sig och direkt gå dit, utan att behöva engagera hela bekantskapskretsen.

En gps-tracker, eller spårsändare som den också kallas, hindrar inte att barn eller djur springer bort. Den skyddar dig inte heller från bil- eller båtstölder. Men den minskar oron för att det ska hända och ökar chansen för ett lyckligt slut.

Själva spårsändaren är en liten pryl. Barnet kan ha den i fickan, den kan sitta på hundens halsband eller ligga gömd i båten. Den kan sedan ta emot signaler från satelliter och kommunicera via internet, och den måste därför ha ström för att fungera. Spårsändaren är mer än en gps-mottagare. Den ska inte bara veta var den är utan också kunna skicka sin position.

– Hundar är precis som människor levande individer med fri vilja. Utan att mura in hela trädgården eller alltid låta hunden vara kopplad kan vi aldrig vara helt säkra på att inte just vår hund får för sig att rymma. Därför är det toppen att kunna hålla ett extra öga med hjälp av Yepzons GPS-tracker för att kunna njuta av semestern utan oro, säger Heidi Rantala, CMO på Yepzon Enterprises.

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla