Nej, alla hundar (eller deras ägare) vill inte hälsa…

En lös hund som objuden kommer fram till en kopplad kan vara en mardröm för den kopplade hundens ägare.

Nej, alla hundar (eller deras ägare) vill inte hälsa…

Om du har en glad, nyfiken och okomplicerad hund som gärna vill hälsa på andra kan det bland vara svårt att förstå varför andra hundägare går undan eller säger nej. Kanske känner man sig lite stött eller ledsen. Men ta det inte personligt, det kan finnas många skäl till att hundägaren du möter inte vill att hundarna ska hälsa.

Det vanligaste skälet till att en hundägare undviker ett möte är att ägaren tycker att det är ”onödigt” om hundarna antagligen inte kommer att träffas igen. Ägaren tycker helt enkelt att hunden redan har de bekantskaper den behöver. Ett hundmöte innebär alltid en viss anspänning, hundarna ska ju kolla av varandra, och har man otur blir mötet inte så trevligt som man kanske trott. Möts dessutom hundarna kopplade kan kopplet hindra deras sätt att kommunicera naturligt med varandra, eller göra så att de trasslar in sig eller sina ägare. Då finns risk att de känner sig trängda och går i försvar. Därför vill många hundägare inte ta risken.

Andra skäl till att man inte vill att hunden ska hälsa kan vara att man tränar den på just det, att inte springa fram till vare sig människor eller andra hundar den möter. Hunden kan också vara sjuk, nyopererad eller nedgången på annat sätt, kanske löper den eller så är helt enkelt ägaren inte på sitt mest sociala humör.

För den som har en hund som lätt går upp i stress, blir rädd eller gör utfall, kan det vara jobbigt att behöva diskutera varför hundarna inte ska träffas. Att den andra hunden är ”snäll” eller ”är en tik så det går säkert bra” är inga argument som den hundägaren ska behöva bemöta, utan då ska man bara respektfullt hålla avstånd.

Givetvis finns det hundägare som gärna vill att hundarna ska få träffas också, och för en liten valp är det bra om den får träffa många olika hundar, snälla förstås. Ett enkelt sätt att kolla läget är att ta ögonkontakt med ägaren på någorlunda långt håll, och fråga medan hundarna är en bit ifrån varandra. Bäst är nästan alltid att hundarna kan få träffas lösa. Går inte det så se till att kopplen är slaka och hundarna lugna när de möts.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven