Plants and pugs

Finns det en likhet mellan växter och djur? Ja, kanske på fler vis än vad man först tänker på.

Plants and pugs

En av mina systrar gillar växter och mopsar. Hon gillar andra saker med, men mest växter och mopsar. Hon är klok. Och hon är rolig. Häromdagen satt vi på hennes balkong…eller satt? Vi typ trängdes i en djungel som hämningslöst och välkommet invaderat hennes balkong. Någonstans i lövverket satt vi med ett gäng hundar. När vi avklarat ämnet flora trodde jag vi hade övergått till fauna. Men tydligen skapade hon en fusion av de två.

Som florist får hon ofta frågor om vad olika växter behöver, kräver, frodas och dör av. Folk verkar haja att krukan de kommer i är en transportbur och att de i hemmets lugna vrå behöver nya förutsättningar för att bli sitt bästa jag. Eller så dör de. Jordmån, näring, kärlek, invecklade samtal, ljus och fukt och syre av olika karaktär och i optimala relationer till varandra behövs för att främja välmående och tillväxt.

– Frågar hundfolk dig om sånt eller? sa hon skymd av en begonia maculata.

– Ja, typ, svarade jag, och spottade ut en basilika som slingrat sig in i min mungipa.

– Efter eller innan de köpt själva hunden? sa hon och noppade till en tomatplanta.

– Oftast efter, sa jag, och försökte undvika att sätta mig tillrätta på en aloe vera.

– Aha… varför då? Då kan den ju dö? svarade hon med överdramatiserad uppsyn bakom en fikus.

Hon har en poäng. För hundar kan dö. Inombords och utombords om allt blir knas. Oftast inombords.

– Asså vissa ska bara ha en kaktus. Så varför köpa en passionsblomma?! Alla kommer bli besvikna, passionen kommer dö. En mops passar mig bra.

– Så sant, så sant.

Växter och mopsar är Härliga Hunds bloggare Carro Alupos systers stora intressen.

Växter och mopsar är Härliga Hunds bloggare Carro Alupos systers stora intressen.

Så står du inför hundköp – fundera kring vad just ditt val av hund kommer kräva av dig ifråga om motion, mental stimulans, fysiskt och psykiskt utrymme, kärlek och tid, träning och kost, pälsvård och engagemang. Då slipper jycken vissna. Om det blivit fel, om du missade det förberedande övervägandet, eller om du tänkte fel, eller om du misstolkat informationen du gavs, eller om du gavs fel information så finns det kanske en granne eller någon annan, som vill ha just den där hundplantan du själva inte riktigt får att blomma. Det är okej. Missar är alltid okej speciellt när de sporrar till insikter och utveckling. Vissna blommor och hundar däremot är mest sorgligt.

Peace out!

/Carro, Krutor och Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla