Fotografiska kloning Aleksi Valmunen Härliga Hund

Utställningen The same new pet av den finländske fotografen Aleksi Valmunen pågår på Fotografiska tom den 27 augusti 2017. Foto Aleksi Valmunen

The same new pet

Ser midsommar ut att bli regnig – och ni blir kvar i stan, eller har ett besök till Stockholm inplanerat? På av Stockholms mest populära museum, Fotografiska, pågår just nu en utställning av finländaren Aleksi Valmunen. ”The same new pet” handlar om hur vi förhåller oss till att manipulera och skapa nytt liv med hjälp av modern genteknik.

”För The same new pet reste jag till Sydkorea för att besöka ett labb som forskar och utför kloning av djur,” berättar Aleksi Valmunen för Fotografiskas egen tidning. ”Väl på plats fick vi reda på att forskarna klonade hundar bland annat för att ägarna ville ”förlänga” livet på sitt husdjur.”

Tanken från början var att besöket skulle sluta som ett traditionellt reportage – men Aleksi valde sedan att låta var bild bli en berättelse. Bilderna visar laboratoriemiljöer, kliniskt rena sådana – och perfekta valpar. Men de valpar som föds här är klonade kopior skapade i provrör.

Akseli Valmunen, är utsedd till Årets Young Nordic Photographer of The Year (YNP). Juryn som utser stipendiaten fastnade för hans serie The Same New Pet, där Valmunen följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. En plats där djurägare, som kan betala upptill cirka 100 000 dollar, kan få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur.

I Sydkorea kan man köpa sig en klonad valp för 100 000 dollar. Foto från utställningen The same new pet på Fotografiska av Aleksi Valmunen.

I Sydkorea kan man köpa sig en klonad valp för 100 000 dollar. Foto från utställningen The same new pet på Fotografiska av Aleksi Valmunen.

Juryns motivering:

”I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”

Utställningen pågår på Fotografiska i Stockholm från den 31 maj – 27 augusti 2017.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla