Att lära personer som är ovana vid hundar möta dem på rätt sätt

Att sätta sig på huk och vända sidan åt hunden kan göra mötet lugnare.

Att lära personer som är ovana vid hundar möta dem på rätt sätt

Nu sommartid då många av oss är ute och rör på oss mer än vanligt, eller får fler besök, är det ofrånkomligt att det dyker upp personer som inte är vana vid hundar. Har du en cool hund som inte bryr sig så mycket om folk är det sällan något problem, liksom om den du träffar inte är särskilt intresserad av hunden. Men har du en lite spralligare hund, eller bekanta som älskar hundar och vill bli intensivt älskade tillbaka, kan det lätt bli både rörigt och stressigt. Ett okontrollerat möte kan också bli skrämmande, både för människan – särskilt små barn – och hunden.

Att be den ni möter att först hälsa på dig istället för på hunden, kan vara en strategi för att få hunden att lugna sig. Pipig röst, ett intensivt stirrande på hunden och yviga gester kan också dra igång hunden på ett oönskat sätt.

Att be personen att sätta sig på huk kan också fungera för att dämpa en hoppande hund, be personen ni möter att helst vända sidan till och inte klappa uppifrån, det kan hunden uppleva som hotfullt.

Tänk på att det är du, inte personen ni möter eller hunden, som tar ansvar för att mötet blir trevligt för alla. Det finns heller ingen universallösning som fungerar på alla, därför har vi samlat ihop ännu fler bra tips på hur du lär hundovana personer att umgås på ett bra sätt med din hund i nummer 7 av Härliga Hund, som kom ut i butik den 27/6.

Kanske en tidning att lägga fram i gäststugan?


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla