vargar och hundar ny forskning BBC Härliga Hund

Ny forskning visar att vargar, liksom hundar, har en känsla för rättvisa.

Hundar och vargar delar samma känsla för rättvisa

Känslan för rättvisa är ett viktigt mänskligt drag, men ny forskning tyder på att det också är ett viktigt beteende för hundar och vargar. Det visar en ny studie som publicerats i tidningen Current Biology.

Studien visar att om en varg fick en mer eftertraktad belöning när den utförde en uppgift än vad de andra fick, så slutade den andra helt att ens försöka lyckas med uppgiften. Försök som gjordes 2008 visade att hundar har denna känsla. Den här nya studien visar att den är djupt rotad även hos vargar.

Man har tidigare trott att denna aversion mot orättvisa var något som hundar hade lärt sig av människor. Men testerna med vargar visar att detta fanns innan domesticeringen.

Det viktigaste slutsatsen var att den ena av två vargar fick en belöning med ett högt värde, vägrade den andra vargen att fortsätta med uppgiften.

”För några av dem var det ett riktigt snabbt och starkt svar. En av vargarna slutade jobba efter det tredje försöket, eftersom han inte fick emot en belöning medan hans partner fick det,” säger Jennifer Essler.

Studien visar att beteendet sannolikt är ärvt från en gemensam förfader till både vargar och hundar.

”Det är mer troligt att säga att det här skulle vara något som delas av en gemensam förfader än att säga att den utvecklats två gånger, eller att den kom från domesticeringen, ” säger Jennifer Essler.

Människans påverkan på hundar är dock inte helt ovidkommande. Tama hundar är mindre känsliga för om de behandlas orättvist – förmodligen på grund av deras erfarenhet av mänskligt beteende.

”Jag tycker att det är uppenbart att detta påverkas av både domesticeringen och deras livserfarenhet tillsammans med människor, för att man ser en skillnad mellan hundar och hundar,” säger Jennifer Essler. ”Det verkar som att de som har livserfarenhet av människor också är mer toleranta mot att bli orättvist behandlade av människor.”

Studien har publicerats i tidskriften Current Biology.

Källa: BBC News


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Mitt skinn är inte värt mer än ditt

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?