Till Estland med hund

Många platser i Baltikum är hundvänliga. I topp ligger Litauens huvudstad Vilnius.

Till Estland med hund

Familjen räknar ned till första resan med alla vovvar. Vad ska man tänka på inför camping utomlands med hund? Så här går mina tankar före avfärd.

Snart, snart rullar vi iväg. Vi ska på semester tillsammans innan jag rycker in i Försvarsmakten. Vovvarna ska såklart få följa med. Flexie är redan en erfaren resenär och även Kolja har sträckt ut tassarna utanför Sveriges gränser tidigare. För Müsli är det däremot första resan.

Varthän bär det? Till vårt favoritresmål såklart. Vi ska åka med vår egenhändigt byggda campingbuss till Estland och sedan vidare söderut genom Baltikum. Men först stannar vi i Tallinn. Mer om det kommer ni kunna hitta i ett kommande nummer av Härliga Hund.

Transporter är ofta det luriga på resor. Vi har stora hundar så flyg är uteslutet eftersom vi inte vill att de ska åka som bagage samt att om man flyger iväg – då är det en jäkla massa foder och annat som ska bäras av en själv. Ibland kan flyg vara en bra, eller nödvändig, lösning. När jag för flera år sedan hade en fodervärdshund från försvaret flög jag upp till Hemavan med henne för att fjällvandra. Då var det värt att slippa sitta och åka tåg. Numera finns ju liggvagnar även för hundägare.

Till Tallinn ska vi inte flyga, vi ska bila och vi tar helt enkelt Tallink-färjan. Vi har åkt med Tallink förut och det är överraskande smidigt att göra det med hund. Att boka en hundplats kostar 150 kr extra per hund och då får man ta med hunden in en husdjurshytt. Ska berätta mer och visa bilder sen efter resan!

Oavsett, det viktigaste inför en resa är att se till att alla papper är i ordning. Vaccination mot rabies ska vara gjord utöver de vanliga vaccinationerna. Jag brukar alltid passa på att visa upp hela passet och vaccinationsintyget för en veterinär i god tid innan en planerad resa för att få dubbelkollat att allt är rätt.

Flexie är en van resenär och har tillbringat mycket tid i Baltikum genom åren. Så här bra hade hon det i en härlig skog i utkanten av Vilnius.

Flexie är en van resenär och har tillbringat mycket tid i Baltikum genom åren. Så här bra hade hon det i en härlig skog i utkanten av Vilnius.

Annars då? För att göra resan så smidig som möjligt brukar jag packa maten i portionsförpackningar (oftast i bajspåsar som man ju kan använda efteråt, hehe). Vatten, skål, koppel och halsband är självklart men på vissa resmål och fortskaffningsmedel är även munkorg obligatoriskt. Kommunaltrafiken i Berlin är ett sådant ställe. Tänk på att kolla upp det innan. En yllefilt att ligga på åker också med liksom något tuggben. Även mat för hela resan eftersom det oftast inte finns rätt märke på hundmat på destinationen.

Jag tycker inte man ska krångla till det så förfärligt. Är hunden van att få hänga med och man själv håller sig lugn brukar det gå alldeles utmärkt. Första gången på färjan så tyckte Flexie det var märkligt att kissa på däck (den lilla kisslådan som finns är för liten för schäfrar… men det är olika på olika båtar) men det är bara att knata dit ett par gånger så ordnar det sig också.

Väl framme på resmålet är det lite olika gällande om hundar får följa med in på exempelvis restauranger men min uppfattning är att Tallinn är betydligt mer hundvänligt än exempelvis Stockholm. I Riga är det däremot knepigare att ha med hund, där är de ibland inte ens välkomna på uteserveringar. Vilnius tar första priset i hundvänlighet av de baltiska huvudstäderna. Jag har bott där i nästan ett år och det finns väldigt många ställen dit vovvar är välkomna och de har ett väl utvecklat system med gröna tass-klistermärken på dörrarna till ställen dit hunden är välkommen. Tumme, eller tass, upp för det.

Så, nu ska jag packa vidare! Berätta gärna i en kommentar om du brukar åka utomlands med hunden.

Hälsningar,

Wilda & Müsli med flock


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla