Svenska veterinärer är försiktiga med antibiotika

Svenska veterinärer är försiktiga med antibiotika

Att svenska läkare är försiktiga med att skriva ut antibiotika till oss tvåbenta är ingen nyhet, men även svenska veterinärer är varsamma med att skriva ut antibiotika i jämförelse med veterinärer i andra europeiska länder.

I en europeisk studie som genomfördes i oktober 2016 undersöktes antibiotikautskrivningen för hundar. Närmare 2 000 hundar deltog i studien som visade att svenska veterinärer endast bedömde att deras patienter behövde antibiotika i 10 procent av fallen. I andra europeiska länder behandlades upp till 25 procent av djuren och på ett fåtal av sjukhusen i studien behandlades till och med så många som 40 procent av våra fyrbenta vänner med antibiotika. I studien deltog djursjukhus i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike.

De vanligaste orsakerna? Förebyggande under operation följt av behandling av olika typer av sårinfektioner, men även magproblem och hudinfektioner behandlades med antibiotika.

– Den snabba spridningen av resistenta bakterier är oroväckande och det är viktigt att vi inom djursjukvården bara använder antibiotika när det verkligen behövs och med rätt dosering. Som europeisk aktör försöker vi dra lärdomar mellan djursjukhusen i våra olika länder, säger Ulrika Grönlund som arbetar som kvalitetschef inom AniCura.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?