Skratta åt lidande?

Carro med sina hundar Krutor och Koi.

Skratta åt lidande?

Jag kaskadkräks och spottspyr åt höger och vänster. Jag brukar vilja hålla mig neutral och pedagogisk. Ta in båda sidor och förstå. Men det är svårt ibland… jag har nog fått nog. Nog av att vi skrattar åt hundars misär!

Det finns lägen då hundar förmänskligas och inte lider av det. En Instagrambild på en jycke iklädd midsommarkrans får inte magsyran att stiga i halsen. Inte heller en ekiperad hund, så länge hunden inte opponerar sig mot paltorna eller har adekvat päls därunder. Det förmänskligande som får mig att kräkas är när folk garvar på en hunds bekostnad.

Det kryllar av filmsnuttar på hundars misär, på AFV (America´s funniest home video) och liknande program, för att inte tala om klipp på sociala medier. De uppvisar beteendestörningar så som stereotypier, som kanske ”ser kul ut” tills man förstår vad de orsakas av: långvarig stress!

Visst kan en hund som repetitivt och med ”iver” skuttar upp och ner framför en grind i takt till pålagd musik se underhållande ut. Men själv vill jag spy! Och visst kan en hund som jagar solkatter, maniskt biter sig själv i ett bakben eller snurrar på stället verka skoj — när man lägger på lite förmänskligande tolkningar och repliker på klippet. Eller inte? Jag kräks igen.

Destruktivitet

Hundars som rivit ut och sönder innehållet i papperskorgar med texten ”Skulle bara hjälpa husse med källsorteringen”. Eller en hund som sitter i ett moln av fjädrar och dun i en söndertuggad soffa ”I väntan på snön”. En liten spya till i munnen. Jag må vara arbetsskadad, jag vet att hundar kan slita sönder en och annan kudde utan att den för sakens skull må dåligt. Men överdrivet destruktiva hundar har ofta psykologiska problem. Och eftersom ingen stoppat sönderrivningen av soffan var jycken troligtvis ensam. Separationsångest dånar i mina öron. Det är sorgligt, inte skoj.

Närhetsbehov

Eller små, små valpar som ligger och kramar nallar … Det är inte sött, det är ett tecken på att stackarn är tagen för tidigt. Och jag struntar i vad SKK anser, eller djurskyddslagen för den delen. Hundar i dag tas för tidigt. BASTA! Hundar som mjölktrampar och snuttar på filtar och tröjor är bevis nog. Det visar på rubbade beteenden och är inte sött!

Gynna inte exhibitionistiska svin

Dessa bilder på djur som plågats, de bör verkligen inte delas. Slår man sönder och samman ett djur, filmar och fotar det och lägger ut det på nätet, är man till stor sannolikhet ett exhibitionistiskt svin. Det innebär att man njuter när man ser antalet likes och delningar. Så dela inte, skriv inte arga kommentarer. Det bidrar till mera djurplågeri, det sporrar drivkraft hos personen i fråga att göra om det. Jag förstår att man gör detta i hopp om att någon ska åka fast. Ring i stället polisen och skicka materialet till dem.

Destruktiva hundar är inte roliga, repetitiva beteenden är inte söta och närhetstörstande valpar behöver sin mammatik — inte en ”snuttefilt”. Klipp på hundar som maniskt, rödögt jagar bollar så de springer in i träd visar hundar som är hyperstressade. Inte skojiga. Ser du något klipp och känner dig osäker på vad de handlar om, ställ dig frågan: Vad kan orsaka beteendet? Ser det normalt ut?, innan du gillar och delar. Så råder vi tillsammans bot på hundstress som komik.

Peace out!
/Carro, Krutor och Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?