Hundloppet Xtreme – en skoj upplevelse

I målfällan möttes alla löpare av Thomas Melen, som startade Hundlöpet. Welshen Jack är på språng och ser fram emot nästa Hundlöp! Bild: Hundlöpet.

Hundloppet Xtreme – en skoj upplevelse

I den ljuvliga majskogen, med marken täckt av vitsippor, gick det allra första Hundlöpet Xtreme av stapeln i skogarna runt Ursvik i Stockholm.

Nu är det sprunget – det allra första Hundlöpet Xtreme. Den 14 maj samlades 60 par ekipage av hund och hundlöpare i Ursvik, Sundbyberg, norr om Stockholm för att springa. Det gick att välja mellan två olika banor, den ena på 7,5 kilometer och en lite längre och mer krävande på 15 kilometer.

– För oss väckte det också minnen från när allt började för sju år sen, säger Thomas Melén, initiativtagare till Hundlöpet. Jag tycker att vi återigen skapade den gemytliga stämningen som är så viktig för Hundlöpet. Hundlöpet Xtreme kommer alltid vara ett exklusivt lopp med ett begränsat antal deltagare.

Loppet gick av stapeln i det vackra majvädret, överallt blommade vitsipporna och solens strålar silade genom björkarnas musöron. Spåret varierade mellan snåriga stigar fyllda av rötter, lite bredare snällare vägar, branta uppförslöpor och slingriga utför.

Vill man tävla så går det utmärkt, även om det kanske kan vara en nog så stor utmaning att hålla jämn fart då hunden måste stanna och göra det stora, eller man blir omsprungen av en hund som sen tvärstannar framför och vägrar ta ett steg till. Bara därför att den vovven gillar att jaga men inte att ligga först i kön. Så alla hundlöpare och hundar hade sina utmaningar denna dag.

– Hundlöpet Xtreme är lite mer tävlingsinriktat – om man vill! Men det vanliga Hundlöpet handlar inte om resultat utan om att delta! säger Thomas. Vi har en bred målgrupp och alla är verkligen inte dedikerade löpare. Meningen är att man ska vara ute i skogen och ha skoj tillsammans med sin hund.

Historien om Hundlöpet började med att Thomas slutade röka och lyfte sig från sofflocket dagen efter milleniumskiftet. Några år senare skaffade han hund men insåg då att det inte fanns några motionslopp där man kunde delta med hunden.

– Nu laddar vi om till det stora Hundlöpet på Djurgården den 17 september där vi räknar med cirka 500 ekipage. Där har vi en bana runt Djurgårdsbrunnskanalen, 5 kilometer eller 10 kilometer. Man väljer själv om man deltar som löpare, joggare eller powerwalkare, säger Thomas.

Du kan redan nu anmäla dig. Mer information hittar du här.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla