stor fet fästing

Fästingmedel kan ge allvarliga biverkningar

Fästingmedel är något som svenska hundägare flitigt konsumerar, men vill det sig illa kan de ge omfattande biverkningar.

Varje år lägger vi i Sverige ner mångmiljonbelopp på fästingmedel för att skydda våra hundvänner. Bara under 2016 såldes en dryg miljon doser på apoteken. Det mest populära fästingmedlet är Frontline som droppas på hundens nacke och är receptfritt. Det näst mest populära fästingmedlet Bravecto är en receptbelagd tuggtablett, men enligt preliminära siffror handlade 89 av de 120 biverkningsrapporter som kom in till Läkemedelsverket under 2016 om just Bravecto. Bland dessa siffror finns misstänkt lindrigare och mycket allvarliga biverkningar.

I nuläget är underlaget för litet, och man är beroende av att veterinärer rapporterar in misstänkta biverkningar för att kunna avgöra framtiden för specifika fästingmedel. Men en god nyhet är att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA just nu håller på och utreder Bravecto. I juni väntas man vara färdig med utredningen, och då får vi förhoppningsvis mer information om hur preparatet påverkar våra hundar. Än är det alltså för tidigt för att säga något mer generellt om preparatet, men som med alla preparat vi använder på våra vovvar är det viktigt att vi håller koll på hunden och tittar efter eventuella biverkningar.

Det finns många preparat mot fästingar ute i handeln, och det är svårt att veta vilket som passar just ens egen hund. Samtidigt är fästingar ett riktigt aber för våra fyrbeningar. Vad gör du för att skydda din hund mot fästingar? Använder du fästingmedel, fästinghalsband eller något annat? Känner du dig trygg med den lösningen?

Källa: Läkemedelsverket


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?