Militär grundutbildning först, Hemvärnet sen

Militär grundutbildning först, Hemvärnet sen

För att bli en del av Hemvärnet som patrullhundförare behöver man inte göra militär grundutbildning. Men jag vill och i sommar rycker jag in.

Den som vill bli hundförare i Hemvärnet behöver inte ha gjort värnplikt, eller militär grundutbildning som det heter nu. Istället kan man genomföra Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) under två veckor innan man påbörjar vägen mot att bli hundförare som är en så kallad specialistbefattning inom Hemvärnet. GU-F genomförs utan hund. Före, eller efter, går ekipaget igenom en patrullhundskurs genom sin lokala Brukshundsklubb. Därefter följer en hundförarutbildning. Allt om den processen hittar du här.

För mig kommer vägen se annorlunda ut. Jag har bestämt mig för att genomföra hela den militära grundutbildningen som i mitt fall består av tre månaders GMU och åtta månaders befattningsutbildning. Det är inte hundförare jag blir utan soldat i armén. Därefter tänker jag fortsätta mot målet om att bli hundförare i Hemvärnet på fritiden.

För mig känns det viktigt att vara delaktig fullt ut. Jag vill utmana mig själv och följa en dröm jag haft sen jag var 15 år och såg upp till min kusin som jobbade inom Försvarsmakten. Eftersom utbildningen är på heltid kommer jag tyvärr lämna Härliga Hund före sommaren. Men till dess fortsätter bloggen som vanligt!

Inför inryck har min egen träning intensifierats. Och hundarna hänger såklart med, i lagom utsträckning beroende på deras behov, ålder och fysik. Ungefär så här ser min träning ut utöver vanliga promenader:

Marschträning med packning – långa turer

På de längre turerna (15–30 km) följer Kolja med. Han närmar sig två år och de långa turerna passar honom perfekt. Dessutom får matte lite egentid med husses hund <3. Eftersom det är så långa sträckor bär han ingen egen packning utan jag bär hans mat, godis och sjukvårdsutrustning. Marschträning betyder egentligen bara att man knatar ut i spenaten och promenerar. För att orka länge med gott humör är det 50 minuter gå, 10 minuter vila som gäller.

Marschträning med packning – korta turer

På kortare turer tar jag med mig Flexie och/eller Müsli. Med en tung ryggsäck (15 kg) på ryggen räcker det med två hundar att hålla koll på.

Joggning

Beroende på sträcka varierar jag mellan alla tre vovvar. Ibland får alla följa med. Roligt, men kaosigt.

Styrketräning

Jag kör den mesta delen av styrketräningen utomhus och kör då pass som finns i Försvarsmaktens gratis träningsapp FMTK. Ingen utrustning behövs och jag kan köra hemma på gården, då kan hundarna springa runt lösa. Eller så går vi ut i skogen. Jag pressar armhävningar medan vovven tränar passivitet.

// Wilda & Müsli med flock


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla