Var förberedd om ormen hugger till

Nu börjar ormarna leta sig fram.

Var förberedd om ormen hugger till

Att vara ute i naturen när solen äntligen tittat fram är härligt, men det tycker även huggormarna som kommer fram för att värma sig i strålarna.

Ett bett från en huggorm är något de flesta hundar överlever, men vill det sig illa kan det leda till livsfara. Även de raser som bättre klarar av ett ormbett kan bli medtagna och behöva flera veckors återhämtning. Hur pass sjuk hunden blir beror mestadels på kroppsstorleken, men även i vilket skick den är i är för övrigt.

Ormbett är vanligast från vår till senhöst och ofta är det den nyfikna nosen som blir biten. Att ormen hugger till i hundens ben är också vanligt och det är det farligaste stället för hunden eftersom giftet sprider sig när hunden går och rör på sig. Om du misstänker att din hund blivit biten av en huggorm bör du därför se till att din pälsiga vän ligger still.

Tecken på att din hund blivit biten är lokal svullnad, trötthet, kräkningar, diarré och påverkat allmäntillstånd. Tillståndet kan fortsätta att förvärras – därför bör du alltid kontakta veterinär om du misstänker ormbett.

Om olyckan är framme:

Kontakta veterinär! En veterinär kan undersöka och ställa en diagnos. Uppsök alltid veterinär om du misstänker att din hund blivit ormbiten.

Bär din hund! Så sprids giftet långsammare än om den går eller springer.

Kortison? Rådgör alltid med veterinär innan du ger kortison.

Genom att vara uppmärksam på symptom och agera direkt kan din hund få rätt vård snabbt. Här är en bra och informativ video från Evidensia Djursjukvård:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=U3P69MRCf44″]

Om du bara är uppmärksam på ormar på stigar och i högt gräs, kan du och din hund njuta till fullo av skogspromenaderna i vårvädret!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?