Tälta med hunden

Tälta med hunden

En schäfer, ett Hilleberg-tält och en ryggsäck med rätt utrustning. Det här behöver du tänka på när du vill campa med vovven.

Förra helgen begav vi oss ut för att campa. Det var bara jag och Flexie. Hon som gått med tassen i bandage stora delar av vårvintern verkade extra lycklig över att få följa med på tur och att det bara var vi två.

Vi passerade genom vackra skogar, längs sjöar och upp förbi Nora innan vi stannade för kiss- och vattenpaus. Det var då vi nåddes av nyheten om terrordådet. Mina tankar går givetvis till alla drabbade. Den här gången hade jag tur, jag var inte där och inte några nära och kära heller. Att bege sig ut i skogen kändes ännu mer som rätt val.

Att tänka på när hunden ska sova i tält

Vår plan var inte att vandra eftersom Flexie inte är återställd helt. Istället fokuserade vi på själva campingen. I änden av en nedgången väg som verkade ha använts av skogsbruksmaskiner hittade vi en glänta att resa tältet i. Allemansrätten är något jag verkligen uppskattar med Sverige! Vi hittade en avlägsen plats och såg inte en människa på hela utfärden.

Nu vill jag dela med mig av ett par tips för dig som vill campa med din hund:

(Har du en gammal hund, en hund med en skada eller en hund utan underull behöver du såklart tänka annorlunda!)

Prova gärna att tälta på hemmaplan innan du ger dig av längre bort.

Vovven sover bättre om den är trött. En rejäl promenad (utifrån den träningsnivå vovven är på) innan sänggåendet så kommer tältnatten vara smidig.

Ett liggunderlag och/eller en yllefilt är viktigast för vovven i tältet. En torr vovve med underull behöver inget täcke.

Hunden kommer förmodligen kringla ihop sig för att hålla värmen och med största sannolikhet behöver du inte bädda ned den.

En antispill-skål kan du ha i tältet men jag vill inte det. Mat- och vattning gör vi utanför och blir hunden törstig på natten får hon dricka i absiden.

Om hunden ska sova i absiden: sätt upp myggnät och tänk på att det är kallare/dragigare där ute. Vidta åtgärder.

Glöm inte att packa med dig sjukvårdsutrustning till både dig och hunden utöver koppel, sele/halsband, mat, vatten, skål och så vidare.

När jag satt framför lägerelden senare på kvällen, med en hand i Flexies päls, kände jag mig oerhört tacksam.

20170407_204540

// Wilda & Flexie med flock


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?