Goda nyheter för hundar med Chiari-missbildningar

Ny forskning ger hopp för cavalier king charles spanieln.

Goda nyheter för hundar med Chiari-missbildningar

Bland små hundraser som cavalier king charles spaniel är ärftliga sjukdomar och missbildningar av hjärnan vanliga, men nu ger ny forskning hopp om framtiden för våra små pälsklingar.

Det är forskare från brittiska University Of Surrey School Of Veterinary Medicine som har identifierat olika egenskaper som orsakar Chiari-missbildning och Syringomyelia hos storleksmässigt små raser. Studien kan bli till stor hjälp för veterinärer som lättare kan upptäcka om hundar lider av den här typen av åkommor.

Ärftlig sjukdom drabbar skalle och hjärna

Syringomyelia är en ärftlig sjukdom som drabbar små raser och raser med kupolformat huvud. Sjukdomen uppstår på grund av att hundens skalle är för liten för hjärnan. Detta gör att hjärnan missbildas och en så kallad Chiari-missbildning uppstår.

Det här gör mycket ont och ett vanligt symptom är att hunden har ont kring nacken. Märker du att din hund kliar sig samtidigt som den är känslig för beröring på ena sidan av nacken, skuldran, bröstbenet och örat kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till. Uppsök veterinär på en gång om du misstänker att hunden kan ha en missbildning i hjärnan.

De här små hundraserna blir allt populärare och många hundägare vill att hunden har ett dockliknande ansikte. Efterfrågan på små hundar med rundad huvudform och korta nosar gör tyvärr också att vi ser allt fler hundar med Chiari-missbildningar och Syringomyelia.

Kartläggning för enklare diagnosticering

De brittiska forskarna har använt röntgen för att avbilda hjärnan hos olika hundraser och med hjälp av dessa filmklipp kan veterinärer lättare identifiera små förändringar i skallen och hjärnan hos cavalier king charles spaniel, som är den ras som löper störst risk att drabbas.

I en relaterad studie undersöktes också de små raserna chihuahua och affenpinscher. Studien visade att egenskaperna som ökar risken för den här typen av åkommor ser olika ut inom de olika raserna.

Med hjälp av den här typen av kartläggning kan veterinärer enklare diagnosticera hundar med Syringomyelia och Chiari-missbildning, vilket gör att hundarna snabbare kan få hjälp. Ett stort steg i rätt riktning, med andra ord.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla