Historiens otroliga hundöden

Historiens otroliga hundöden

Hundar har en enorm påverkan på våra liv i dag, men har det alltid varit så? Ja, i Mats Carlboms nya bok finns det faktiskt massor av belägg för det.

Allt började med att journalisten Mats Carlbom snavade över en otrolig historia om ett möte mellan påven och ett sändebud från Henrik VIII:e. Sändebudets greyhound var med under mötet och råkade bita påven i foten, varpå påven blev arg och avbröt mötet. Lite senare bryter Henrik VIII:e med den katolska kyrkan och instiftar i stället Church of England. Hade det verkligen skett om inte hunden tagit sig en smakbit av påvens fot?

Den otroliga historian tände ett intresse hos Mats Carlbom och han ville läsa mer om hundar som har gjort liknande avtryck. Det var bara ett problem …

– Jag hittade inte någon sådan bok, så jag fick helt enkelt skriva den själv, skrattar Mats Carlbom.

Historiska hundar – mer än bara Pompe

Sagt och gjort, under ungefär ett och ett halvt år har Mats arbetat av och till med boken, som kom ut 1 mars med titeln Historiska hundar: hur människans bästa vän har påverkat världen.

– Det har varit som att ha en jätterolig hobby och roligast har det varit att hitta de där nya och riktigt unika historierna. När jag har berättat för folk vad jag skriver om säger de flesta ”Jaha, som Pompe då?”. Pompe var ju Karl XII:s hund och är väl den mest kända hunden i svensk historia, men det finns så många fler hundar att upptäcka, säger Mats.

En av hans favorithistorier som han stött på under arbetet är den om pointern Judy som föddes i en engelsk kennel i Shanghai. Hon köptes av några sjömän och följde med dem ut till havs. Men det bar sig inte bättre än att både hon och sjömännen blev tillfångatagna på ön Sumatra och blev krigsfångar. Hela historien går att läsa i Mats bok …

Hundintresset gör sig påmint på nytt

Mats Carlbom har tidigare haft hund, men har under många år haft katter som sällskapsdjur. Men tack vare att det finns många hundar i hans umgängeskrets har han inte lidit någon större brist på interaktion med hundar. Eller?

– Jag har alltid tyckt väldigt mycket om hundar, och kanske är det faktiskt min längtan efter att skaffa en hund som har gjort att jag började skriva den här boken, säger Mats och fortsätter:

– Jag gillar alla sorters hundar egentligen – så länge de är snälla. Om jag själv skaffar hund igen så blir det nog en portugisisk vattenhund, de tycker jag är fina.

Läs utdraget från Historiska hundar: hur människans bästa vän har påverkat världen i nummer 4. Och glöm inte att vara med i vår tävling där du kan vinna ett rykande färskt exemplar!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla