jackrussel terriers i snölandskap

Så håller sig hunden varm i vinterkylan

Eftersom kylan vägrar släppa taget om oss kan det vara bra med några tips på hur du håller hunden varm. Här kommer fyra bra tips!

Olika hundar har olika bra förutsättningar för att tåla kyla. Det beror dels på pälstyp, men också på näringsintaget och hur mycket tid hunden tillbringar ute. För att våra fyrbenta vänner ska få den motion och aktivering de behöver utomhus kan du behöva hjälpa dem lite på traven.

1. Använd inte schampo i onödan. Alla hundar har ett lager hudfett som skyddar och håller dem varma.

– Det lagret försvinner när man schamponerar hunden och sedan tar det cirka två dygn innan det kommer tillbaka igen – så tvätta inte hunden i onödan när det är kallt ute, säger veterinär Ylva Trygger på försäkringsbolaget Svedea.

Var därför noga med att inte tvätta hunden alltför ofta när det är kallt ute, och efter en tvätt kan det vara skönt för hunden att ha ett täcke på sig för att inte bli för kall.

2. Ha ett vintertäcke som når långt över ryggen. I kalla temperaturer räcker det inte med vilket täcke som helst, utan det måste sitta bra på hunden. Det ska gå långt upp på halsen, täcka ner på armbågarna och ända ner över svansroten. Då håller sig hundar varma och även hundar med artros i ländryggen eller i höften mår bra av ett sådant täcke. Ta alltid bort snö som kan komma in under täcket, eftersom det kyler ner hunden när hundens kroppsvärme måste gå åt för att smälta snön.

3. Klipp håret runt hundens tassar. Med mycket hår kring tassarna är det lätt för snön att fastna. Snön kyler ner tassarna snabbt och din hund blir kall, så klipp bort håret med jämna mellanrum. Om du vill veta mer om vad du kan göra för att hålla vovvens tassar i trim, kan du läsa vår text om tassvård här.

4. Värm upp ordentligt innan ni tränar. Det är extra lätt att hunden skadar sig under vinterträningen, så värm upp ordentligt – särskilt efter bilresor när hunden har varit stilla på ett litet utrymme under en längre tid. Annars är det lätt att hunden sträcker sig eller får andra skador. Läs mer om hur du undviker att hunden skadas under vinterträningen här.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla