Gå fot – träning med valpen

Gå fot – träning med valpen

Lydnadsträning är både kul och nyttigt. Med då ska det ske utan stress och höga krav. Nu lägger vi grunden för framtida framgångar med en lätt övning du också kan göra hemma.

Varför öva fotgående med en valp? Nu vill jag vara tydlig från början, det jag pratar om nu är förberedande övningar som leks fram. Min valp är sex månader nu och hon är sugen på att börja jobba så smått. Genom att börja öva nu, och genom att skynda långsamt lägger vi grunden för framgångar senare i karriären.

Jag är inte ute efter perfektion, jag vill ha energi och ett gott samarbete. Jag vill känna att vi hör ihop och jobbar mot samma mål. För oss kommer mycket av träningen som resulterar i detta på lydnadsplanen övas in på andra ställen. Med min äldre schäfertik var det en förberedande agility-kurs som visade sig vara nyckeln till samarbete. I Müslis fall tror jag myset, tätt ihopkrupna i soffan eller sängen är lika viktigt som timmarna på träningsplanen.

I vilket fall så har jag precis börjat öva fotgåendet. På valpkursen i måndags fick jag en övning som är grundläggande men som var ny för mig. Jag är ingen lydnadsexpert men jag vill ändå dela med mig av tipsen jag fick.

Förövning till fotgående med valp

Den här övningen funkar finemang på Müsli eftersom hon drivs väldigt mycket av mat. Så mycket att jag tror hon är en labrador i schäferkostym…

 1. Stå med magen/ansiktet mot valpen.
 2. Håll godis i din vänstra hand.
 3. Låt valpen nosa lite på handen så att den förstår att det finns en godbit där.
 4. Håll vänster hand (med godis i) mot vänster knäskål (ja, du ser ut som en ostkrok). Är vovven större eller mindre, höj eller sänk handen men ha den på en och samma plats.
 5. Backa.
 6. När hunden kommer ikapp och har huvudet i höjd med knäet, mata!
 7. Fortsätt backa och mata när vovven är ikapp.

Gör steg 1-7 varje dag i en vecka. Just nu är vi på detta steg. Därefter lyder fortsättningen så här:

 1. Backa och mata som vanligt ett par gånger.
 2. Hunden ska nu vara framme ordentligt med huvudet på din vänstra sida.
 3. Sluta backa och kliv framåt istället när hunden befinner sig i ”ge mig godis-position”
 4. I teorin kommer hundens bakdel nu vändas runt och utåt. Tänk på att inte stanna utan fortsätt framåt och mata allt eftersom du får hunden med dig.

Min förhoppning är att det här på sikt ska ge tajta ingångar. Med tajta menar jag att hunden inte gör en liten båge innan den sätter sig i fotposition. Lycka till med träningen. Berätta gärna hur det går för er och vad ni har för erfarenheter och drar för slutsatser!

(Hoppas hunna få fram lite bilder snart!)

// Wilda & Müsli


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla