De populäraste hundraserna i Sverige

De populäraste hundraserna i Sverige

Labrador retriever försvarar sin ställning som den mest populära hundrasen i Sverige. Samtidigt har det dykt upp tre helt nya raser under 2016.

Svenska kennelklubben har publicerat en lista över nyregistrerade hundar under 2016 och där kan vi se hur många hundar som har registrerats inom varje ras.

Helsinki labrador retriever

Labrador retriever är fortfarande poppis

Den mest populära hundrasen är fortfarande labrador retriever – hela 2 520 stycken nya labradorer registrerades runt om i landet förra året. Det följer den trend som har varit de senaste åren.

På andraplatsen återfinns golden retriever och det registrerades 1 899 stycken under 2016. Sammanlagt registrerades 51 049 nya hundar i Svenska Kennelklubbens register, vilket är en ökning med omkring två procent jämfört med 2015.

Olika dvärghundar blir allt mer populära och chihuahua, mops och fransk bulldogg ligger alla på topp 20 över nyregistrerade hundar.

Nya raser gör intåg i Sverige

Det registrerades också några raser som är helt nya för Sverige. Det handlar om épagneul picard, american hairless terrier och american toy fox terrier.

Épagneul picard är visserligen ny i Sverige, men det är en ras med långa anor. Den kan spåras tillbaka till början av 1800-talet i Picardie i nordöstra Frankrike och används i regel som apporterande jakthund.

American hairless terrier är däremot en ny ras, den erkändes så sent som förra året av den amerikanska kennelklubben AKC. Som namnet föreslår, är det en hårlös ras och den härstammar från rat terriern.

American toy fox terrier är en ras som avlades fram under 1930-talet i USA, då man korsade släthårig foxterrier med olika dvärghundsraser.

Hur ligger din hund till på listan? Kolla gärna in hela listan på www.skk.se!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla