Ta hand om tassarna

Ta hand om tassarna

Såhär i vintertider kan tassar ha det extra tufft. För att du och din hund ska kunna ge er ut på härliga vinterpromenader utan att behöva oroa er för tassont kommer här några tips.

Det finns många sätt för att förebygga tassont och det allra bästa sättet är att hålla noga koll. Se över hundens tassar och trampdynor varje dag. Om ni har varit ute i snö och slask kan du lätt göra det i samband med torkningen.

Skölj tassarna ordentligt efter promenaden. På så sätt får du bort vägsalt som annars kan orsaka torrsprickor i tassarna.

Klipp klorna. Detta gör du ju såklart året runt, men på vintern kan klorna behöva lite extra kärlek eftersom hunden behöver ett bra grepp på isiga underlag.

Klipp pälsen mellan trampdynorna. Detta gör att hunden får ett bättre grepp och inte halkar lika lätt.

Smörj in tassarna med en fet, vattenfri salva. Det finns en uppsjö salvor som fungerar bra och det finns även särskilda tassalvor. Huvudsaken är att det är en fet salva som får tränga in i huden under några timmar innan ni ger er ut på äventyr. Du kan använda spensalva till tassarna, men tänk på att ta den utan antibiotika i!

Torka tassar och trampdynor noga. När du har tagit hand om tassarna avslutar du med att torka dem ordentligt, så att ingen svamp eller eksem bildas på trampdynorna.

Om din hund har anlag för furunkulos bör du vara försiktig med promenader utomhus. Furunkulos är bölder som bildas mellan tårna, vilket gör tassarna känsliga. Att gå långa promenader kan vara påfrestande för hunden, så se till att motionera lagom mycket under vintern.

Var inte rädd för att ge dig ut i det vackra vintervädret med din hund, med sunt förnuft och omvårdnad kommer tassarna må finfint. Om din hund dessutom är van vid tassvård från tidig ålder kan en vinterpedikyr bli en riktigt mysig stund mellan dig och din hund.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla