10 lekar för kroppen och knoppen

Bild Getty images

10 lekar för kroppen och knoppen

Okej, vi ska leka. Men vad ska vi göra? Lugn, här är tio tips på enkla lekar och leksaker som du lätt fixar själv.

1. DRAGKAMP
Du behöver: Ett rep eller en boll i ett snöre.
Gör så här: Inga konstigheter – håll i ena änden av repet och ge den andra till hunden. Se till att repet är tillräckligt långt för att hunden inte ska råka bita dig i händerna. Låt hunden vinna ibland så att den behåller lusten att leka.

2. BROTTAS
Du behöver: Ingenting egentligen men gärna en stor säng.
Gör så här: Rulla runt och brottas med din hund. Ett kul sätt att busa och mysa på samma gång.

3. KASTA SLUNGA
Du behöver: Ta en gammal uttjänt knästrumpa. Lägg i en tennisboll och knyt ihop den öppna änden av strumpan.
Gör så här: Visst räcker det med att kasta en tennisboll som den är men med en slunga är det lättare att kasta långt.

4. HUNDBASKET
Du behöver: En korg och en boll.
Gör så här: Lär hunden kommandot ”släpp” när du släpper ner bollen i korgen. Sedan kan du kasta i väg bollen en bit, säga ”hämta bollen” och sedan får hunden släppa ner den i korgen. Vill man ta det ett steg vidare lär man hunden att helt enkelt städa efter sig – samla ihop utspridda leksaker i korgen.

5. KURRAGÖMMA
Du behöver: Hundgodis.
Gör så här: Säg till hunden att sitta och stanna. Göm en godisbit och låt hunden leta reda på den. Krångla till det lite för hunden genom att gnugga med godiset på flera olika ställen innan du lägger det på plats. Sedan säger du ett uppmuntrande ”Sök!” och tassarna börjar snabbt rassla över golven. Vill du ytterligare försvåra nosandet så kan du bygga en hinderbana av exempelvis gamla kartonger som hunden får nosa sig igenom i jakten på godiset. När hunden hittar gömman får självförtroendet sig en skjuts.

6. UNDER och RUNT OM
Du behöver: En kökspall.
Gör så här: Träna på att få hunden att krypa under pallen och att stanna där. Likaså att gå runt pallen. Poängen med den här leken är att den inte bara aktiverar hjärnan utan även är fysisk.

7. GÖMMA GODIS
Du behöver: Tom petflaska eller äggkartong samt hundgodis.
Gör så här: Det finns massor av leksaker som går ut på att man ska gömma hundgodis i dem. Men du kan göra din egen godisgömma. Ta till exempel en tom petflaska, peta in en godisbit (som enkelt kan åka ut igen) och låt hunden få komma på hur den ska lyfta upp flaskan för att få ut godiset.

8. KORVHINDERBANA
Du behöver: Korv och en bit snöre.
Gör så här: Lite som kurragömma fast utomhus. Knyt fast en varmkorv i ett snöre. Dra korven efter dig i en ganska rak bana första gången (hunden får inte titta!), lämna en korvbit på platsen och låt hunden leta. Du kan också göra en hinderbana – som till exempel genom en buske, över en stock och slutligen en tom äggkartong. Lämna en korvbit vid varje station.

9. LEK KULL
Du behöver: En boll.
Gör så här: Säg till hunden att sitta – och stanna. Gå i väg en bit från hunden medan hon/han sitter kvar. Ge klarsignal – ”nu kan du komma”. Precis innan hunden är framme hos dig kastar du i väg bollen.

10. AVSLUTA MED MYS!
Du behöver: Ingenting utom din hund!
Gör så här: Varva ner och mys lite.

FLASKLEK

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven