Så undviker du att hunden skadas vid vinterträning

Så undviker du att hunden skadas vid vinterträning

Utomhusträning på vintern

Träning utomhus är härligt för både matte och hund.

När dagarna är korta vill vi såklart göra det mesta av de få soltimmar vi har och snabbt komma igång med hundens träning. Men var försiktig och förbered hunden på motionen. På så sätt kan du undvika flera skador.

Det finns olika sätt att se till att hundens motion blir en trevlig stund som inte sliter på kroppen. Lägg upp hundens träning på liknande sätt som människor tränar – med uppvärmning, träning och stretch.

Värm upp före träning

Om hunden ska springa, ha för vana att alltid värma upp ordentligt innan. Ta en kvarts promenerad med hunden kopplad – efter det är hunden redo för mer påfrestande träning och lek. När en hund ger sig ut på en springtur utan att ha fått värma upp sliter det hårt på leder och korsband. Akuta korsbandsskador behöver generellt opereras omedelbart. Värm upp ordentligt för att minska risken. Har hunden fått en korsbandsskada på ett ben, löper den dessutom stor risk att också få en korsbandsskada på andra benet.

Träna ansvarsfullt under vintern

Ett snöigt och isigt underlag kräver försiktighet och din hund kan halka lika mycket som du under en promenad. Låt därför hunden vara kopplad om ni ska gå på is. När en hund halkar och benen glider isär kan hunden få både ledskador och muskelbristningar, vilket tar tid att återhämta sig från. Har du en bra sele till hunden är den ett bra hjälpmedel för att få hunden att gå kontrollerat på halt underlag.

Stretcha efter träning

När ni kommer in från träningen är stretchning ett jättebra sätt för att hålla hunden pigg och kry. Dra försiktigt ut och mjuka upp din hunds leder. Gör det varsamt och ta tid på dig. Den här extra omsorgen gör att din hund håller sig frisk och ni kan njuta av vinterns äventyr tillsammans.

Save


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla