Årets servicehund, boxern Hilda, i arbete.

Årets servicehund, boxern Hilda, i arbete.

Årets Sociala Tjänstehund 2016 är en boxer

Femåriga boxertiken Murbergets Hilda arbetar tillsammans med sin förare Mia Boivie i Uppsala kommun. Det är vanligt att vårdhundar är nischade på en typ av arbete, men Hilda jobbar med allt från vuxna som drabbats av till exempel stroke, till barn som har neuropsykiatriska diagnoser som autism, och inom psykiatrin med personer som lider av schizofreni.

– Det som gör Hilda så fantastisk är att hon är multikompetent och kan möta alla sorters människor och fungera i alla situationer, berättar hennes förare Mia Boivie, som är utvecklingsledare för vårdshundsverksamheten i Uppsala kommun.

Mia och Hilda arbetar också tillsammans med sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Hildas uppgift är att locka patienten att utföra träningen utan att de tänker på det som träning.

– Hon kan till exempel locka en patient att ställa sig upp, gå ett steg framåt eller vrida sig åt ett visst håll, berättar Mia.

Juryn, bestående av Viveka Lindström, Assistanshundsrådet/Svenska Brukshundklubben, Ulf Uddman och Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben motiverade sitt val så här:

”Hilda är en ovärderlig medarbetare i sitt arbete som diplomerad vårdhund. Med en boxers positiva och glada temperament har hon skapat utveckling hos patienter på såväl fysisk som psykisk nivå. Spannet av de patienter hon träffar talar starkt för hennes mångfacetterade kunskap och förmåga till anpassning. Hilda ökar välbefinnandet hos alla hon möter, vårdtagare som personal. Hilda lämnar aldrig någon oberörd.”

Läs också om Årets Bragdhund!

Läs också om Årets Narkotikasökhund!

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla