Årets Narkotikasökhund 2016, springer spanieln Billy, med sin förare Anders Mårtensson.

Årets Narkotikasökhund 2016, springer spanieln Billy, med sin förare Anders Mårtensson.

Årets Narkotikahund har medverkat i 65 narkotikabeslag

I år blev det Billy, en tolv år gammal engelsk springer spaniel, som med sin förare Anders Mårtensson tog hem titeln Årets Narkotikahund. De arbetar inom brottsbekämpningsgruppen i Malmö, men har uppdrag över hela Skåne och Blekinge. Tillsammans har de medverkat i 65 narkotikabeslag till en beräknad samhällsnytta av över 119 miljoner kronor.

Billy är en väldigt allround hund och tycker det är lika roligt oavsett om vi söker i en bil eller bland passagerare på ett tåg, berättar Anders Mårtensson, och fortsätter: han har också en bra mentalitet och kan koppla av när han är hemma, vilket förvånar en del av kollegorna som sett Billy i tjänst.

Det största beslaget under mätperioden var ett parti på 19,2 kg heroin som var gömt i en personbil och som Billy hittade efter ett mycket noggrant sökarbete.

Juryn, bestående av Margareta Wesslau, rådspresident i Svenska Inner Wheel, Ulf Uddman, vd Svenska Kennelklubben, och Therese Mattsson, generaltulldirektör på Tullverket motiverade sitt val såhär:

”Narkotikasökhunden Billy med sin mycket rutinerade förare Anders Mårtensson är ett enastående effektivt bevis på vad ett hundekipage, år efter år, kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa den förödande narkotikasmugglingen. Med en sällan skådad iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar den tolvårige Billy dagligen sig an den svåra uppgiften att avslöja ett av vår tids värsta gissel – narkotikasmugglingen. För denna narkotikasökhundarnas gigant finns inga hinder som är för tuffa, oavsett arbetsmiljö eller svårighetsgrad. Under den senaste tolvmånadersperioden har Billy avslöjat narkotikapreparat av olika slag till en sammanlagd samhällsnytta på över 119 miljoner kronor.”

Läs också om Årets Bragdhund!

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?