australian shepherd till exempel kan vara känsliga för vissa avmaskningsmedel

Avmaska inte hunden i onödan

Mask i magen och tarmarna hos hunden gör att den får både nedsatt immunförsvar och blir försvagad, dessutom kan det ju kännas ganska äckligt. Men hur ofta behövs egentligen avmaskning?

Små valpar, som ofta är drabbade av spolmask, bör avmaskas först innan de blivit tre veckor (tiken också) och sedan upprepade gånger upp till tre månaders ålder. Intervallet skiller sig åt beroende på preparat. Men när det gäller vuxna hundar beror det helt på hur de lever, om du nu inte upptäckt maskar i avföringen eller runt analöppningen, ser ungefär ut som små riskorn. Hunden kan också kräkas upp mask, bandmask kan se ut som spaghetti. Några andra tecken på att hunden kan vara att den verkar ha klåda i rumpan, hostar, har diarré och kräkningar, uppsvälld buk och att pälsen blir matt. Risken att bli smittad som människa är liten för spolmask, och obefintlig när det gäller bandmask.

Äter din hund i stort sett bara hundmat och du har koll på att den inte äter döda djur i naturen behöver du troligen aldrig avmaska den som vuxen. Förr gjordes det slentrianmässigt, men avmaskning kan ta ganska hårt på en del hundar, det är starka preparat, och överanvändning av avmaskningsmedel kan även på sikt leda till att masken blir motståndskraftig. Istället bör du, kanske en gång om året, köpa ett så kallat ”träckprov” på Apoteket, till exempel ”Kolla masken” och skicka in lite av hundens bajs för analys. Då får du inte bara reda på om hunden har mask, utan också vilken typ av mask det är frågan om. Det är viktigt för att du ska kunna köpa rätt sorts avmaskningsmedel.

En hund som springer fritt och ofta äter smågnagare löper risk för att få i sig den allvarliga dvägbandmasken. Hunden kan då smitta människor som kan bli allvarligt sjuka. Även om risken inte är så stor i Sverige bör hunden i så fall avmaskas ungefär en gång i månaden med särskilt maskmedel, prazikvantel. Mer om detta kan du läsa på Jordbruksverkets hemsida.

Har du en hund av ”collietyp” (collie, border collie, sheltie, australian shepherd, med flera) kan den vara känsligare än andra hundar för avmaskningsmedel som innehåller ivermectin. Det finns inte i svensk avmaskningsmedicin för hund (däremot för häst och får, låt inte hunden äta deras bajs!) En liknande substans milbemycinoxim, finns i till exempel avmaskningsmedlet Milbemax. Vissa hundar kan vara känsliga för stora doser, men vid normal dosering ska det inte vara någon fara. Men vill du slippa oroa dig, välj ett annat märke, tala med din veterinär eller apotekspersonal.

Planerar du att åka utomlands med hunden kräver Storbritannien, Irland, Malta, Finland och Norge att hunden ska vara avmaskad vid inresa. För inresa till Sverige kan avmaskning också krävas från vissa länder, kolla innan resan.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven