Syns ni i höstmörkret?

Taxvalpen Axa syns fint i sin reflexväst.

Syns ni i höstmörkret?

Nu är höstmörkret här på allvar och har du inte satt på hunden – och dig själv – reflexer eller lampor är det hög tid. Att göra sig synlig i mörkret är inte viktigt enbart för att ni inte ska bli påkörda, utan för att på håll även kunna upptäcka en annan hund uppskattar de flesta hundägare – och hundar. Här några nyheter och favoriter.

Att skaffa ett tunt silikonhalsband som du bara lägger runt halsen på hunden, bredvid det vanliga halsbandet, är ett enkelt sätt att bli synlig i mörkret. De finns i många olika färger och  lyser upp bra men är inte alltid så effektivt om hunden har lång päls. Ett knep kan vara att ta till rejält i omkrets så att det kan hänga riktigt löst, de flesta sådana halsband klipper du själv till i önskad längd.

Tunt silikonhalsband.

Tunt silikonhalsband.

Nu finns också extra breda LED-lysband med dioder som blinkar eller har fast sken, som detta från Trixie på bilden nedan. Lyser enligt tillverkaren upp till 500 meter och har en lystid på upp till fyra timmar. Sedan laddar du lätt upp det via en medföljande USB-kabel, inget batteri behövs. Från cirka 250 kr.

Trixie med blått led-halsband

Blått led-halsband från Trixie

Föredrar du att ha en ljusslinga inbyggd direkt i halsbandet så att du kan använda det både dag- och kvällstid, finns flera modeller att välja bland. Fasta längder i olika storlekar med plastknäppe har till exempel Dogman och Rukka. De går att justera lite grann men eftersom det är ett ”riktigt” halsband är det viktigt att du väljer rätt längd.

Dogman Reflexhalsband

Dogman Reflexhalsband

 

Ett diodhalsband med flera hål  att välja på, utformat som ett traditionellt hundhalsband, är lätt att justera så att det passar perfekt. Detta på bilden nedan med inbyggd ljuskärna och fast eller blinkande ljus och reflekterande sömmar kommer från Dogman, drivs med batteri och kostar från cirka 125 kr.

Halsband från Dogman

Halsband från Dogman

Det finns även koppel med inbyggd LED-belysning. Både halsbandet och kopplet ovan kommer från Rukka, är cirka 150 cm långt  och lyser med starkt gult sken, fast eller blinkande. Drivs av batteri med brinntid upp till 72 timmar. Koppel cirka 160 kr, halsband från cirka 110 kr.

Rukka, cirka 110 kr

Rukka, cirka 110 kr

Led-halsband & koppel

Led-halsband & koppel.

 

 

Även små lampor med blinkande eller fast sken att hänga eller knäppa fast i halsbandet syns bra om de inte försvinner in i en lång päls. De som är tillverkade av silkon står emot väta bra. På bilden en rosa variant från PartyPets/Häromi, cirka 50 kr.

Reflex med silikonhölje som du hänger på halsbandet

Reflex med silikonhölje som du hänger på halsbandet.

Vill du inte ha belysning gör en reflexsele eller reflexväst jobbet när den hamnar i skenet från billyktor eller en ficklampa. En rejäl, fordrad vattentät väst skyddar också mot regn  och kyla. Prova helst västen på hunden innan du köper, storlekarna skiljer rejält från olika tillverkare.  Västen ska sitta ganska tight så att hunden inte trasslar in sig i den, men den ska heller inte vara så liten att den korvar sig och blir obekväm. Tänk också på att reflexer mattas med tiden, särskilt om den är tvättad många gånger kan den behöva behöver bytas ut efter ett år eller två, har du en gammal så testa den.

Den vita herdehunden Leia behövde en reflexväst i storlek XL, det är alltid bäst att prova innan köp. Ofodrad reflexväst ”Kennel Equip”, cirka 150 kr.

Hund i gul reflexväst

Gul reflexväst

 

Den coola stadshunden passar kanske i en tuff säkerhets/reflexscarf runt halsen. Finns i flera färger och storlekar med justerbart halsparti. Maskintvättbar i 40 grader. Rukka, från cirka 130 kr.

Säkerhetssjal från RUKKA

Den lilla taxvalpen Axa syns bra i mörkret tack vare reflexvästen och det reflekterande kopplet från Häromi, 6 mm i diameter. Nylonkopplet finns även som spårlina med invävda reflexer och i åtta olika färger. Koppel cirka 150 cm cirka 100 kr, lina från cirka 170 kr.

Koppel med inbyggd reflex gör att taxen Axa syns jättebra.

Koppel med inbyggd reflex gör att taxen Axa syns jättebra.

Sprillans nya halsband för hundar med stjärnkvalitet. Halsband ”Glamour” tillverkat i äkta läder, finns i flera coola färger och med stjärnor i två utförande på – reflexstjärnor och självlysande (som laddas upp av ljus) Från cirka 150 kr beroende på längd. Från Dogman.

Glammigt läderhalsband med reflexstjärnor från Dogman.

Glammigt läderhalsband med reflexstjärnor från Dogman.

 

Spårlina med invävd reflex, från cirka 170 kr, Häromi.

Spårlina från Häromi.

Spårlina från Häromi.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven