Chakina går i skritt

Chakina visar hur man tränar skritt i en stege på marken.

Skrittövningar som stärker rygg och småmuskler

Att låta hunden skritta är ett enkelt men effektivt sätt att stärka musklerna i ryggen, höfter och skuldror, samt alla småmuskler runt leder och stora muskelgrupper.

Vanligen väljer inte hunden att gå i skritt eftersom det är så pass ansträngande, den passgår ofta eller travar hellre. Därför kan du behöva hålla den i kort koppel. Den ska gå sakta, så använd sele om hunden drar mycket. Allra bäst är det om hunden kan gå rakt framför dig, eller mot dig, så att den inte snedbelastar, som den annars kanske gör om den går fot och tittar upp på dig, försök då om möjligt växla så att hunden går omväxlande på din högra och vänstra sida. Hunden kan också gå bakom dig, men då ser du inte hur den rör sig.

Det gäller att få hunden att lyfta på tassarna i sakta mak. Att skritta i vattenbrynet, högt gräs, snö eller blåbärsriset i skogen fungerar ofta bra.  Eller varför inte använda en lång stege, lägg något under den om din hund behöver lite högre höjd för att lyfta ordentligt på tassarna. Som med all träning får du börja försiktigt om din hund är otränad, bara några minuter till att börja med, och öka gradvis.

 

1 BIMG_0992 2 a BIMG_0968 chakina1

Se så fint Chakina lyfter på tassarna! Helst vill hon skutta i väg, men med kort koppel går hon sakta. Hon drar inte när hon känner att kopplet sträcks, halsbandet stramar inte, det får henne bara att sakta farten. Har du en hund som hänger i halsbandet och drar mycket – använd hellre sele. 

Chakina skrittar i skogen

… Eller i skogen. Vill du inte ge dig ut i högt gräs och ris, kanske för risken för fästingar, gör en liten bana av grenar på en stig.

Här hittar du inledningen – artikeln om varför skrittövnngar är stärkande och bra.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla