Snabbspår för nyanlända djurvårdare

Snabbspår för nyanlända djurvårdare

Det råder brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige, samtidigt som det finns många utbildade veterinärer och djursjukskötare inom Arbetsförmedlingens etablering. Därför har Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, tillsammans med Sveriges Veterinärförbund och Kommunal enats om ett snabbspår för nyanlända med utbildning och erfarenhet av djursjukvård. Detta i syfte att ta tillvara utländska akademikers kompetens och matcha dem mot arbetsgivare med behov av personal.

Målsättningen är att nyanlända arbetssökande med utbildning och erfarenhet inom djursjukvård matchas mot relevant kompletteringsutbildning för att bli anställningsbara inom sitt utbildningsområde – samtidigt som de kan knyta värdefulla kontakter och få erfarenhet av svensk arbetsmarknad genom praktiktiden.

Arbetsförmedlingen kommer att starta rekryteringen omgående. Utbildningen planeras att starta senast 1 november och det kommer att finnas ca 20 platser per omgång.

– Från arbetsgivarsidan tycker vi det är glädjande att regeringen, och inte minst arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, har sett behovet och tagit initiativet till detta snabbspår, men vi ser också ytterligare behov av åtgärder för att säkerställa att den här gruppen får fäste på arbetsmarknaden. Vi har därför överenskommit med Kommunal om att undersöka möjligheterna att få tillstånd Yrkesintroduktionsanställningar för den här gruppen, säger Lars-Olov Söderberg, ansvarig arbetsgivarfrågor SLA – Svensk Djursjukvård.

Målgrupp
Målgruppen för detta snabbspår är nyanlända akademiker med minst treårig högskoleutbildning som har en tydlig inriktning på det som ingår i djursjukskötaryrket i Sverige alternativt har en veterinärutbildning och vill skola om sig till djursjukskötare.

Kunskapsprov
Statens Lantbruksuniversitet, SLU, ansvarar för att ta fram ett kunskapsprov för de som genomgått den aktuella uppdragsutbildningen för djursjukskötare och haft sex månaders praktik. Om de klarar utbildningen, praktiken och kunskapsprovet kommer Jordbruksverket ha möjlighet att bevilja deras ansökan om att bli legitimerade djursjukskötare.

Läs mer hos SLA


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla