Krutor svettas i solsken

Ett sätt att svettas.

Låt dem svettas lite

Produkter kan jiddra med naturliga beteenden. Det är ju sååå trist när sånt händer. Men egentligen bryr jag mig inte. Bara ibland. Att en unge iförd Batmanmask inte kan spontanklia sig i öronen skiter jag fullständigt i. Batman rockar! Och lite får man stå ut med om man är superhjälte. Om produkten däremot är en hundprodukt och beteendena är hundars … Då växer en bekymmersrynka fram i pannan.

§4 mot Batman-hundar

Djurskyddslagen kräver att djur ska hållas på ett sätt som ger dem möjlighet att utöva sina naturliga beteenden.
(Läs gärna här: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880534.htm)
Så med stöd av §4 skulle man kunna bannlysa Batmanmasker för hund. So far, so good. Jag vet ju vad §4 betyder för mig. MEN … Den ska tydas av typ alla. Helst ska en standardiserad tolkning göras som samtliga djurskyddsinspektörer (djurskyddslagens förlängda armar) håller hårt i för att säkra djurskyddet. Och jag tycker det är viktigt att djurägare tar reda på den vedertagna tolkningen så att ”egna uppfattningar” slipper florera.

Kvicksilver och telefonflås

Men sjuttsingen vad fyrkantig jag blev. Helt fel form för mig. Jag får inte plats i lådor. Så jag bjussar på en egen uppfattning ändå …. Mohaaahaahaaaa! Och jag vet, det finns värre saker att gå i gång på. Men just nu är jag lite lack på kylvästar och hundglassar. Jag hajar omtanken i det hela. Speciellt när kvicksilvret får trångt i termometern, ansiktet saltas av svett och jycken låter som en telefonflåsare, samtidigt som skuggan emigrerat till Danmark och tagit brisen med sig. Jag förstår att man vill trycka i vovven glass, dra på ett kyltäcke för att hjälpa termoregleringen på traven. MEN …

Trånga luftvägar och pälsbollar

Hundar är biologiska varelser med ett inbyggt kylsystem som, om det inte är trasigt, bör funka. Jag reserverar mig för hundar med andningsproblem eller dubbla pälsjackor och tovig underull … De behöver nog hjälp. Men i övrigt kan en hund termoreglera själv. Bland annat genom att flämta. Det är alltså inte ett tecken på att hunden står inför döden, hundar svettas så. Det är deras sätt att avge värme. Dricka gör de för att hålla vätskebalansen nöjd. De kan lägga sig platta med magen i backen eller mot ett svalt golv. De kan gräva en liten svalkegrop, moränen är kylig och skön. Eller så väljer de skuggan under altanen eller den i en granhäck. Det är inte ”synd” om dessa hundar. De har en naturlig respons på klimatet de befinner sig i (detta gäller alltså inte överhettade hundar med värmeslag, vi snackar sommar och sol och vi har korta kjol hundar). De är programmerade att kunna hantera öka kroppstemperaturen, om ingen lägger sig i och börjar fiffla runt med termostaten det vill säga.

Carro ger Boss en slurk vatten i skogen

En slurk kanske, Mr Boss?!

Dessert toppad med antropomorfism?!

Vissa hundar får avnjuta hemmagjorda isblock med infryst kött i värmeböljan. Effekten som bäst är ingen alls. Eller en nedkyld magsäck. Som sämst chippad emalj eller tandfraktur. Alternativet, det nya fenomenet i djurbutikernas frysdiskar, fascinerar mig. Laktosfri köttsmakande hundglass. Ett sätt att svalka din bästa vän lyder reklamen. Och ja, som barn gav jag alltid Junior halva min glass. På sätt och vis en ”hundglass”. Men mitt syfte var inte att svalka schäfern, vi råkade bara dela broderligt på det mesta. Syfte att just svalka hunden inifrån ut tror jag inte på. För vad gör ett biologiskt system som blir nedkylt inuti? Jo, det börjar generera värme för att kompensera den onaturliga temperatursänkningen. Konceptet kring hunddesserten känns lite antropomorfisk. Och man får gärna vara det, om man vet att det är det man är. OCH om hunden inte far illa av det, tänker jag.

På tal om antropomorfism. När solen hastar förbi i mina krokar beter jag mig som om Småland är Bahamas. Paltorna av och mitt magiska stoft förtrollar tallar till svajande palmer. Om jag haft en vårdare (snälla låt det vara Edward Cullen) hade jag hatat om han (eller kanske inte hatat, det är ju ändå Eddie) hällt kallt vatten över mig i stället för komma med en paraplydrink. Okej, skitdålig poäng, men ändå en poäng.

Ice bucket Vs. bordsfläkt

Kylvästar. Det finns eländiga sådana. Varianter som ska doppas i kallt vatten och sedan fästas på hunden. Dessa varianter känns kallare i våra händer och kan tolkas som effektivare. Men ni hör själva, uppvärmd kropp och muskler, och typ kylomslag. Jag åberopar det sunda förnuftet. Nej, jag semi-diggar bara smarta kylvästar som successivt transporterar bort kroppsvärme från hundens kropp utan att direkt kyla hunden. Än hellre ser jag kylmattor, då kan hunden välja om den vill ligga på den eller inte. En valmöjlighet som försvinner med täcke, för då blir hunden beroende av ägarens förmåga att avgöra om det ska tas av eller ej.

Kylprodukt löser extremaveln – NOT!

Produkterna är bra OM hunden har problem med sin termoreglering. Typ som trubbnosiga kan ha. Men vi kan vara ärliga med att vi försöker lösa ett sjukligt avelsproblem med en kylprodukt. Pretty fucked up!

För övriga hundar:

– Låt jycken ligga lågt dagtid när solen står som högst.

– Ta långrundan i gryning och skymning.

– Se till att pälsen är tovfri och underull kardas ut. En välvårdad långpäls är inte en värmebelastning den är ett värmeskydd (säger jag med en nedklippt tibbe).

Kom ihåg att en flåsande hund är en svettande hund. Lägg inte huvudet på sned i medlidande. Låt medkänslan ställa fram färskt vatten, erbjud plask i sjön eller skapa en skuggplats i fläktande vind. Se hundens naturliga beteende. De flesta jyckar reglerar själva efter bästa förmåga. Finns inte förmågan har du min fulla förståelse.

 

Peace out!

/Carro, Koi & Krutor

P.S. Låt mig förklara dubbelmoralen i Krutors sommarsnagg. Han klipptes en gång mot bättre vetande. Sedan dess alstrar han kopiöst med underull och täckhåren blir inte vad de var. Hans päls blir tjock och låser in värme i stället för att transportera bort den. My bad …!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Rätt beslut kan slita ett hjärta itu

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…