Veterinär sitter vid datorskärm och talar i telefon via headset

Veterinär på webben!

Orolig för vovven och svårt att få tag på veterinär? Nu kan du snart få veterinärkonsultation via internet.

Att kasta ut en fråga på Facebook eller googla själv om hunden verkar sjuk eller har skadat sig kan vara ödesdigert om man får fel råd, eller så kan man bli uppjagad i onödan. Men det är inte alltid man har veterinär tillgänglig och så har vi den krassa ekonomiska verkligheten – veterinärvård är ofta fruktansvärt dyrt, särskilt om hunden är oförsäkrad. De höga veterinärkostnaderna har lett till höga försäkringspremier. Givetvis ser varje ansvarstagande hundägare till att ha sin hund försäkrad, men, särskilt om man har flera djur, kan det  svårt att ha råd med omfattande försäkringar som täcker höga vårdkostnader.

Från veterinärhåll förklarar man de höga kostnaderna med att man ofta har tillgång till avancerad vård och utrustning, som förstås kostar pengar, men också att en del djurägare uppsöker vård ibland i ett alltför sent skede vilket kräver stora insatser. Veterinärbesök ”i onödan” eller för småsaker kostar också tid och resurser.

Därför tar nu FirstVet, i samarbete med bland andra försäkringsbolaget Svedea, första steget och kommer i höst öppna Sveriges första veterinärkonsultation via internet.

– Med FirstVet kan vi bespara djurägare både tid och pengar samt se till att deras husdjur får rätt vård snabbt, oavsett var i Sverige de befinner sig. En stor andel av besöken på veterinärkliniker består i dagsläget av rådgivning snarare än behandling. Via videomöte på webben eller i mobilen får de tillgång till prisvärd digital rådgivning och enklare undersökning av några av Sveriges bästa veterinärer, säger David Prien, vd FirstVet.

FirstVet har rekryterat ett antal erfarna veterinärer, bland andra Marianne Tornvall som blev årets veterinär 2014, och skapar en pool av veterinärer anslutna till tjänsten, med bred specialkunskap.

– Inom humanvården finns en medvetenhet om när akuta insatser behövs och när det går att avvakta. Samma medvetenhet vill vi se mer av då det gäller djur. Som djurägare kan det vara svårt att på egen hand avgöra när man behöver uppsöka veterinär. För djurägarna kommer tjänsten att spara både tid och pengar och ta rådgivningen in i den digitala världen. Videomötet tillför en helt ny dimension jämfört med telefon, säger Odd Einar Bruem på Svedea, som kommer att erbjuda tjänsten till sina kunder.

För övriga kommer tjänsten kosta 320 kr för ett 10 minuters videomöte.

Tjänsten lanseras i höst men redan nu kan du anmäla ditt intresse för att testa tjänsten inför smyglanseringen här: firstvet.com


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla