kaffe i kopp och hund nedanför

Varning för kaffe!

Koffein verkar ju uppiggande på oss människor, men en del av oss kan få både hjärtklappning och oroskänslor i kroppen, särskilt om vi druckit mycket. Hur är det då med hundar, de har ju så mycket mindre kroppar? Faktum är att det är bra att se upp med kvarglömda slattar om hunden visar intresse. Det kan vara farligt.

Inte kunde ägaren till spanieln tänka sig att hunden skulle vara intresserad av slatten latte som stod på vardagsrumsbordet. Men när hon kom tillbaka från badrummet visade det sig att koppen var tom och hunden tittade på henne glatt svansviftande samtidigt som den slickade bort mjölkskum runt nosen.

Eftersom ägaren själv var lite känslig för koffein blev hon orolig, tänk om hunden också skulle få hjärtklappning, tänk om det faktiskt var farligt?

På Giftinformationscentralen (tel 010-456 67 00, där besvaras djurfrågor kl 9–19) blev hon dock lugnad. Kaffe kan vara farligt för hundar, men för en så pass stor hund som hennes, cirka 20 kilo, torde en skvätt latte vara riskfritt. Mjölken i latten försvagar också effekten av koffeinet. Hunden kunde möjligen kräkas eller få diarré, men inget värre än så.

Hade hunden däremot varit en valp, eller av mindre ras, hade scenariot kunnat bli mycket allvarligare. För en i övrigt frisk, normal hund  kan 15 mg koffein per kilo kroppsvikt vara en risk, ja faktiskt livshotande, då det påverkar hjärtat.  En kopp, cirka 1,5 dl, vanligt bryggkaffe innehåller ungefär 100 mg koffein, men kan variera beroende på hur starkt kaffet är. Espresso är ju generellt betydligt mer koncentrerat, men dricks sällan i så stora volymer som vanligt bryggkaffe.

En potentiellt farlig dos (15 ml koffein per kilo kroppsvikt) är CIRKA:

Hund 5 kilo: 75 mg (dvs 3/4 dl  vanligt bryggkaffe)

Hund 10 kilo: 150 mg (ca 1,5 dl vanligt bryggkaffe)

Hund 20 kilo: 300 mg (ca 3 dl vanligt bryggkaffe)

Hund 40 kilo: 600 mg (ca 6 dl vanligt bryggkaffe)

 

Energidrycker innehåller också koffein, ca 20–30 mg per deciliter, Coca-Cola cirka 10 mg/dl. Svart och grönt te innehåller ungefär 50–100 mg/dl. Hur det gick med spanieln? Ingen fara, inte ens lite diarré.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?