matte och hund med resväskor

Oroar du dig för hunden när du är på semester?

Det är inte alltid hunden kan följa med på semestern, få hundägare tar med sig hunden utomlands till exempel. Men hur känner du egentligen för att lämna bort hunden?

En färsk undersökning beställd av Agria visar att majoriteten av alla svenska hundar, 65 %, får stanna hemma när familjen drar i väg på semester, eller i alla fall under en del av semestern. Åker man utomlands är det fortfarande ovanligt att ta med hunden, bara 3 % har rest utanför Europas gränser, lite drygt en fjärdedel, 26 %, har följt med, men då företrädesvis till Norden eller Europa.

Oftast är det grannar, släkt eller vänner som tar hand om guldklimpen, bara ungefär var tionde hund flyttar in på hundpensionat.

Men hur är det egentligen, kan du verkligen slappna av när hunden är någon annanstans? Förhoppningsvis har du världens bästa, ansvarstagande och kunniga  hundvakt, men olyckan kan ju trots det vara framme. Och faktum är att så många som 40 % av hundägarna som tillfrågades i undersökningen oroade sig för att hunden ska bli sjuk eller skadad när man är bortrest. Att tvingas avbryta semestern, kanske långt borta i ett annat land, för att åka hem till hunden, kan bli både dyrt, besvärligt och förstås känslomässigt jobbigt.

Se alltid till att din hundvakt har aktuella uppgifter till er veterinär – och kontrollera att veterinären inte är på semester själv – närmaste djursjukhus eller liknande. Se över hemmaapoteket och förvissa dig om att eventuella mediciner räcker under tiden ni är borta. Djurambulansen finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, och kan också vara bra att ha telefonnummer till. Liksaså någon hundkunnig i bekantskapskretsen, om hundvakten själv inte är så hundvan.

Kontrollera också med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Kanske kan det vara idé att teckna en tilläggsförsäkring om ni ska vara bortresta länge?

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?