Koi får frikommando

9 träningstips, typ …

 

Vi kan kalla det så, träningstips. Men egentligen tränar jag sällan hundar. Jag bara är med dem. Och under det varandet, guidar jag och låter mig guidas. Ibland ser det verkligen ut som hundträning, ibland syns det inte alls. Men hela tiden har vårt samspel konsekvenser på min hunds agerande i framtiden.

1. Lyssna på din hund

Försök att förstå varför din hund gör som den gör. Alla beteenden har ett motiv, alla motiv är baserade på ett behov. Vad försöker din hund uppfylla för behov med sitt agerande. Med insikt i det, är det lättare att agera schysst. Det är inte så vänligt att rycka upp hunden ur diket om nöden kallar. Eller att irriterat gå och hämta tillbaka hunden till appellplan om orsaken till ointresset för träningen är smärta. Lika otrevligt är det att skälla på jycken som försöker tala om att han är rädd, på hundars vis. Så lyssna. Agera inte bara på beteenden du möter, utan förstå innan du väljer förhållningssätt. Träning är en tvåvägskommunikation, så lyssna och våga låta din hund guida dig i hur träningen ska se ut.

Hundtugg:

Jag vill inte”

Hämta den själv”

Varför skulle jag?!”

Bååååååring!!!”

O r k a r   i n t e   m e r a …”

Jag älskar när hunden vägrar. För det säger så mycket om dem som personer.

 

2. Var generös

Snåla arbetsgivare får ineffektiv och lågmotiverad personal. Så snåla inte på belöningarna, var inte rädd för att höja ribban, därmed ditt värde och hundens intresse för träning och samspel. Ingen har dött av att hacka upp lite korv (inte vad jag vet i vilket fall), däremot har hundars motivation gått från 2 till 15 på en tiogradig skala när matte/husse bytt ut de torra kexen mot äkta vara. Generositeten behöver inte bara handla om pengar, det vill säga hundens belöningar. Det kan likväl handla om vad man investerar i relationen i helhet, vad som händer mellan träningspassen. Vad fylls tiden tillsammans med? Klapp och kelstund i skuggan, snälla ord och en delad soffa? Eller ett gemensamt inköp av ett äkta kaninskinn, som bara tas fram vid inkallningsträning?

Hundtugg

Bacon chews är verkligen skitäckligt, ät dem du om du är så entusiastisk.”

Mätt!”

Jag åt det där i går, kattbajs är godare.”

Varför springer du i väg och illtjuter, har du ont eller?”

Du hajar inte, stanna här så ska jag bara jaga kajan lite, it’s a dog thing, ok?!”

Är det krig och bistra tider, eller varför får jag typ torkat papper efter en frivolt i motvind?”

Carro pussar på Koi

”En puss. Ömhet och kärlek är viktigt för viljan att välja sampspel.”

 

3. Uppskattas det?

Ser hunden ut att njuta av ”träningen”? Har han roligt, eller masar han sig igenom passet för att du så gärna verkar vilja? Will to please pratas det ofta om i rasstandarder [ungefär vilja vara till lags]. Jag föredrar will to want [ungefär vilja göra]. Träningsresultaten blir givetvis hållbarare om hunden har dödsskoj, hittar sin egen motivation till att utföra momenten och suktar efter nästa möjlighet. För tänk om en jackpott vankas!

Hundtugg

Aj, du slog mig i nyllet med repbollen, ditt pucko!”

Jag är ingen bongotrumma, akta min revben.”

Sitt, ligg, stå … Yada, yada, yada … När får jag rulla mig i gyttjepölen?”

Se glad ut, se glad ut … Snart har han tränat klart mig … Typ …”

Jag haaaatar kampstockar …”

Sluta flamsa, tack. Du skämmer ut oss och jag försöker ragga på pudeln.”

 

4. Var tydlig

Med det menar jag inte gasta från tårna och peka med hela handen. Utan rigga upp träningen så att hunden lätt kan förstå vad du önskar att han ska göra. Krångla inte till det, förbered dig, börja på steg 1 och träna er successivt mot målbilden. Tala tydligt, presentera belöningen tydligt och precist, skrapa rent i miljön så störningar är minimala. Flygvärdinna, tänk flygvärdinna. Speciellt om hunden tvekar. Locka inte. Bli flygvärdinna.

 Hundtugg

Vadsarusaru?”

”Okej, du har fastnat i kopplet 15 ggr, tappat ut allt godis och ramlat … Och det är jag som behöver fostras?”

Ska jag springa efter bollen eller inte, vadå nej, alldeles nyss var det apport?!, bestäm dig.”

Steppskorna kunde du väl lämnat hemma? Varför klickar det så jävligt om dig?”

 

5. Ha en realistisk målbild

Jag vill att han ska gå lös vid min sida oavsett var vi är eller vad som händer.

O  k  e  j, vad sägs om en Tamagotchi i stället?

Det här är ju självklart fullt möjligt (om vi bortser från kommunala koppeltvång) med ett urval av hundar, långt ifrån alla. Och för ett urval av hundägare, långt i från alla. De som har tid, förmåga, lite mer tid och oändlig träningslust. Plus rätt hundmaterial. Men är målbilden verkligen relevant i er vardag? Får du och hunden ut maximal njutning av att nå just den målbilden, eller är det ett infall efter att ha sett Lassie på sommarlovsmorgon?

Hundtugg

Jag är friiiiiii! LYCKA!!! Men … Varför är husse psykopat-arg, han måste ha trampat på nåt …  Skitsamma, han är vuxen. Friiiiiii!!!!”

Savannen, jag är här … Låt mig döda – typ vad som helst. Jag är en varg. VARG, sa jag!! Okej, husse ser fortfarande skitsur ut, han verkar tala i tungor och rulla med ögonen. Psykos eller glädjedödare … Jag tar det sedan, ska bara döda lite först.”

 

6. Tänk inte på att träna – träna

Jag älskar Ingemar Stenmarks Jag vet inget om tur, bara att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag. Och så är det ju … Få hundar kommer ”färdiga” enligt våra mått mätta. Vi behöver guida och forma så de lättare kan smälta in i vår vardag och fungera i det mänskliga samhället. Och det är bara att gå ut och göra jobbet. Att kräva lydnad utan att ha tränat på det hunden förväntas kunna är rent jävla stendumt. Sorry. Men det är faktiskt urpuckat.

Hundtugg

Kipra totroo, vad betyder det egentligen?!?! Matte ser ut som jag borde kunna det, speciellt inför grannen …”

 Husse sa varsågod och kopplade loss … Men han verkar mena att jag typ ska gå tryckt mot hans knäled, den kanske håller på att hoppa ur … Är det därför? För annars verkar det här urlöjligt!”

 Varför nöp hon mig i örat den jäveln?! Jag har bara smakat lite på grannens kanin. Vem huserar äkta krubb i en hönsnäts-igloo bara för syns skull ändå?! Lille Skutt bad om det. Han har velat dö jäääättelänge. Jag är VARG! Och jag har ätit kex i 3 ååååårrr! Och nu nyps de …!” 

7. Muta vs. lön

Locka och pocka inte. Jag får allergiska utslag av detta tjolaflöjtandet i tid och otid. Låt hemskt gärna som en kvittrande parfågel när hunden gjort det önskvärda, inte innan. Det befäster bara ouppmärksamhet och motsatsen till det du önskar träna på. Rigga om upplägget, möjliggör för hunden att göra rätt. Sedan kommer belöningen.

Hundtugg

Asså kanske matte är schizofren ändå? Nyss gormade hon och kastade koppel, nu viftar hon hysteriskt med kassler och låter som hon gör på kalas. Jag håller mig nog borta ett tag till …”

Hon har leversnittar, jag känner det på en mils avstånd, speciellt när hon cirklar snasket över huvudet så där och vrålar gooooddiiiis. Men hon vet inte vad ankbajs smakar ….”

  

8. Frikommando

Skolklockan som ringer ut, ”nu får ni gå från bordet”, ”Tack för i dag”, ”Välkommen åter”, 90-talets pop-upp-grunka i ugnskycklingen. Det är klart, slut, hopp och lek. Det är viktigt för hundar att veta när vi startar och när vi slutar. Det ökar koncentrationen, fokus och förmågan att ge allt när det gäller. För man vet tidsramen på gällandet. Så ”Sitt”+belöna+”varsågod”. Eller ”Kom hiiiiit!”+”varsågod” + belöna. Och fyll mellanrummet mellan kommando och frikommando med det du önskar.

Hundtugg

”Vad då JAG som är okoncentrerad?! Mitt i  läxan bara drar hon och här ligger jag och glor …! Jag är askoncentrerad på det.”

Okej nu gick jag i stället, när hon började prassla runt och nu ser hon ut som någon snott hennes lunch …”

grind kopia

”Kommandot ‘Varsågod’ avslutar övningen vid grinden, och Koi kan sticka ut på äventyr.”

 

9. Lek på riktigt, inte på låtsas

Say no more … Nej, jag måste … Man ska låtsas när man leker, men inte låtsas att man leker. Hunden märker skillnaden direkt och det är faktiskt lite ohyfsat att inte ge någon sin fulla uppmärksamhet. Som att lyssna när kidsen berättar om sin dag samtidigt som man skriver en att göra-lista. En sak i taget. Och samma sak gäller belöningslek. Gör det med hjärta, fniss och närvaro. Inte med en hand i bakfickan och tanken på nästa träningsmoment eller än värre morgondagens jobbmöte.

Hundtugg

Är jag någon slags vikt i hennes gympa eller nåt …? Jag håller bettet ett tag till, kanske bäst så, för hon gurglar lite konstigt …”

Jag tror jag har ett osynlighetshalsband. Asså jag gör som husse säger. Han är entusiastisk som en cirkusdirektör. Sedan kastar han bollen och så blir allt tyst, stilla och lite mörkt typ … Är jag ens kvar?”

 

Peace out!

/Carro, Koi & Krutor 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla