Hund som sussar i hängmatta

Så här kan man varva ner till exempel ...

Känslor i gungning

Vi var på djursjukhuset igen i förra veckan. Jag och Koi. Han den där stora svarta läckerbiten som charmar med en enda blick. Han den där som alltid ger mig ro när han lägger sitt stora huvud i mitt knä. Han den där som kan plöja en åker i ett lekfnatt. Han den där.

Allt gick bra, besöket var en remitterad magnetröntgen, inget akut. Och vad resultaten än visar så ska vi råda bot på det, med säkerhet. Men … Zlatan har rätt: ”Bollen är rund, vad som helst kan hända”. Och det gör mig lite svajig. Känslomässigt. Eller i ärlighetens namn totalt neurotisk och hundhypokondrisk. Men besöket gick bra ändå. Trots att jag utöver bokad undersökning fick veterinären att gå igenom hela jycken från topp till tå bara ifall att. Hon gjorde vänligt det, men hennes stetoskop började liksom riktas mot mig när jag utbrast ”Har han cancer?” i lätt hypat tonläge, med hänvisning till en mycket liten knöl på hans bringa. Det visade sig vara en talgkörtel.

Dr Dog började runda av, handspriten fick Koi att nysa. Jag fick verkligen bita mig i kinden för att inte kasta mig fram och utföra hjärt- och lungräddning på honom.

Något förhöjt

Och där och då insåg jag att nivån på mitt stressystem kanske var något förhöjt när det kom till min svarta riddare. Det smakade kortisol i hela munnen. Ni vet efter man sett en skräckfilm och blir livrädd för sin egen brevlåda när man ska kissa hundarna. Eller när man haft en intensiv tentaperiod i plugget och därefter får bestiga-Kilimanjaro-känsla av att skriva en inköpslista. Eller när man efter Sveriges förlust mot Italien vill spöa upp en kaja bara för att den flög förbi. Typ så. Hundar kan också bli typ så.

Stress gör saker med oss inkännande organismer. Hundar som människor. När vi blir stressade ökar adrenalin, kortisol och noradrenalin i våra kroppar. Vi får högre puls och blodtryck. Vanligtvis regleras detta av bland annat kroppens lugn och ro-hormon, vi kan kalla det oxytocin – för det heter så. Men återkommer stressen utan att kroppens fysiologi hinner regleras kan det bli skadligt. Återhämtning är viktigt, både för våra hundar och för oss. Fast jag tycker det är lite bååååååring att vila, det gör belgiska vallhundar med. Men även vi behöver det.

Stressreaktioner hos hundar

Förhöjda reaktioner kan triggas av specifika händelser, situationer eller personer i och med våra minnen och associationer. Ett minne kan trigga en fysiologisk reaktion i kroppen, trots att fara/rädslan inte är befogad av omständigheterna. Hundar som blivit attackerade kan reagera mycket kraftigt mot samtliga hundar, även de välvilliga, därefter. Ljudrädda jyckar kan efter nyår fara i taket vid ljudet av en bildörr som slås igen. Vovven som lämnats bort mycket under semestern kan därefter blir vaksam på husses varje steg mot ytterdörren. Så agera inte på din hunds överreaktion, fundera kring varför den överreagerar och åtgärda orsaken. Alla som haft en unghund minns den berömda ”spökåldern” en utvecklingsfas där självbevarelsedriften utvecklas och rädslor ligger ytligt. Då kan en ek skällas ut som potentiell inbrottstjuv. Totalt normalt. Det går över.

Tolka stressymptomen

Och det är just det som är viktigt, att det går över. För gör det inte det, då rubbas stressystemet ur sitt läge. Då regleras inte stresshormonerna som sig bör och vi riskerar ett utbränt energiförråd. Hundar kan också bränna ut sig. Mitt senaste fall av den sorten var en agilityhund, som tränats hårt och länge i tron om att hunden tyckte det var roligt. Stress hade tolkats som positiv förväntan och energi. Det var en tung insikt för matten, rehabiliteringen kommer ta tid, både fysiskt och psykiskt.

Så ta vara på din hund, lär dig tolka stressymptom. Och kom ihåg att det är viktigt att vila länge och mycket efter fysiskt så väl som psykiskt pådrag. En löprunda, långvarig oro, vallningsarbete, en skrämmande händelse. Yin och Yang i total harmoni, balans är nyckeln. Så nu går jag och tvättar av mig hundhypokondrin utan att kontrollera Kois andning på vägen. Sen blir det en god bok i hängmattan.

Peace out!

/Carro, Koi & Krutor

PS. Kois magnetröntgen visade inget abnormt. Han är friskförklarad av veterinär. Åkomman var troligtvis muskulär och efter rehab kommer han vara helt återställd. Yeaaaahhh!!!! ?

Här finns exempel på både fysiska och psykiska stressreaktioner hos hundar:

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla