golden retriever i vattenbrynet

Är ni på väg i bil nu i sommar och det blir riktigt varmt ute - stanna och låt alla ta ett bad - även hunden!

Skritta hunden i form

Trodde du att galopp var det mest ansträngande sättet för en hund att ta sig framåt?  Nja, när det gäller att få många muskler att jobba är det faktiskt  skritten, den mest långsamma gångarterna av dem alla, som kräver mest energi.

När det gäller kondition och flås är en rejäl galopp över stock och sten förstås ett bra motionspass, särskilt för hundens hjärta och stora muskler. Men faktum är att det mest energikrävande sättet för en hund att förflytta sig är att gå i långsam skritt. Tänker du efter så är det troligen inte särskilt ofta hunden skrittar vid din sida – om den själv får välja takt – antingen travar den eller så går den passgång, det vill säga flyttar båda benen på samma sida samtidigt, vilket ger en lite vaggande gång.

Här hittar du exempel på hur man kan göra för att komma i gång!

Passgång är den mest energisparande gångarten och många hundar tar till passgång för att spara på krafterna, eller för att matte eller husse går lite för långsamt för trav. Det är helt naturligt. Däremot ska du vara lite extra uppmärksam om en hund som aldrig brukar gå passgång börjar med det plötsligt. Då kan det vara så att den har något problem, till exempel med ryggen, som gör att den vill avlasta det irriterade området.

Varför är då skritten så krävande? Jo, helt enkelt för att då lyfter och flyttar hunden bara ett ben i taget, och de lyfter dem ofta ganska högt. Skritt går också långsamt, vilket gör att den inte kan utnyttja farten för att ta sig framåt. Detta gör att rygg, höfter och skuldror och det vi brukar kalla pilatesmusklerna (småmusklerna runt leder och större muskler) får jobba mycket mer än vid till exempel trav eller galopp.

En frisk hund ska förstås få möjlighet att använda alla sina gångarter, men vill du hjälpa den att bygga stark rygg, och starka höfter och skuldror, så kan du gärna försöka få den att skritta oftare, till exempel genom att gå långsamt i kuperad och lite snårig mark. Hundar som behöver arbeta hårt, till exempel draghundar och agilityhundar, brukar ofta rekommenderas skritträning. Det är också vanligt med så kallad vattentrask (när hunden skrittar långsamt i vatten) vid rehabilitering.

Här hittar du exempel på hur man kan göra för att komma i gång!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?