Alex Fyhr i Hundjobb i SKottland

Tv-tips: Hundjobb i Skottland

På onsdag 15 juni kl. 20.00 visar SVT2 dokumentärfilmen ”Hundjobb i Skottland” om Alex Fyhr, en ung tjej som älskar hundar och därför åkte till Skottland för att testa att arbeta med vallhundar på en fårfarm.

Det är lamningstider på de skotska hedarna. Vi följer Alex Fyhr när hon reser till Skottland för att arbeta med vallhundar på en fårfarm. Här träffar hon Mosse Magnusson, sjufaldig svensk mästare i vallning, och lär sig mer om hur man vallar får och hjälper lamm att överleva i det hårda klimatet.

Alex Fyhr är en svensk kenneltjej som älskar hundar. Och sedan hon skaffade bordercollie har vallning blivit hennes stora intresse.

– En bordercollie är ju avlad för att valla, det är nästan som en mani hos dem. Jag vill absolut att mina hundar ska få arbeta med det dom älskar, säger Alex Fyhr.

Alex har provat vallning på olika fårgårdar i Sverige, men när hon fick höra att det fanns en plats ledig som kennelflicka på en gård i Skottland nappade hon direkt.

– Jag älskar Skottland. Skottland är ju vallhundarnas mecka. Här måste jag ju kunna lära mig massor!

Nervöst & lärorikt

Men det var inte utan nervositet som hon tog sin gamla Volvo, packade in hundarna och styrde mot Ardormie Farm i Perthshire. Gården drivs av ett svenskt par, Mosse och Lotta Magnusson. Mosse är sjufaldig svensk mästare i vallning och känd för att vara bestämd och auktoritär i sitt sätt.

– Många av mina kompisar varnade mig för att åka hit, berättar Alex. Mosse skulle kunna ha en egen tv-serie med namnet ”Arga vallaren”, skrattar hon. Men när man lär känna honom så finns det ett stort hjärta bakom den karga ytan.

När Alex kommer till gården i Skottland är det lamningstider. Det betyder full aktivitet på en fårgård. Så förutom att sköta och träna de 15 vallhundarna, får hon hjälpa till med fåren och lamningen.

– Jag är ju stadstjej, så allt det här med bonderi är helt nytt för mig. Men jag älskar djur, så det är bara att hugga i och lära sig.

I filmen Hundjobb i Skottland får vi följa Alex i det dagliga jobbet med hundarna och fåren och lära oss mer om vallning. Och det blir många dramatiska ögonblick när övergivna lamm ute på hedarna ska räddas.

– Jag har hittat mitt nya intresse, säger Alex. Jag vill bli bonde, det skulle passa mig perfekt!

Johan Anderblad & Alex Fyhr

Det här inte första gången Alex Fyhr är med i TV. Redan som 18-åring var hon huvudperson i en dokumentär som följde henne och kompisen Lisa Bång när de under sin praktik på djurgymnasiet åkte till Grekland för att arbeta på ett hem för herrelösa hundar. Även då var det Johan Anderblad och hans fru Katarina som stod bakom produktionen.

– Johan och Katarina och jag har hållit kontakten sen dess, och när de hörde att jag skulle åka utomlands igen och arbeta med hundar tyckte de att det var dags att göra en ny film, berättar Alex.

Läs mer om Alex Fyhr på hennes hemsida

Johan Anderblad är en välkänd producent och programledare, bland mycket annat, för till exempel Bolibompa. Läs mer om Johan här!

Missa inte filmen på SVT2 på onsdag 15 juni kl 20.00 och därefter när du vill på SVT Play!

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla