Vattenlöpband, eller water treadmill med hund

Alltfler hundar rehabiliteras

Precis som människor kan en hund som varit skadad eller sjuk behöva en tids konvalescens och rehabilitering, något man kanske inte alltid tänker på, särskilt eftersom många hundar är experter på att inte visa att de har ont. Men nu verkar intresset för olika typer av rehabilitering öka, även i förebyggande och lindrande syfte vid kroniska sjukdomar.

Vanliga skador hos hundar är sen-, skelett- och muskelskador som kan uppkomma efter alltifrån för vilda lekar, tuff träning med otillräcklig uppvärmning och nedjoggning eller rena olyckor. Ibland är det också medfödda defekter som gör att skadorna uppstår.  Det är inte ovanligt att läkningen tar lång tid och det är viktigt att inte forcera återgången till det vanliga, aktiva livet. Att ta rehabiliteringen av hunden på allvar är därför klokt, många gånger påskyndas faktiskt också läkningen och risken för återfall minskar.

– Med rehabilitering förbättras till exempel chansen att resultatet efter en operation håller i sig. Och hundarna mår bättre. Det här är något som allt fler veterinärer har börjat uppmärksamma vilket gör att antalet hundar som fått någon typ av rehabilitering ökar, säger Stefan Rosén, klinikägare ReDog AB i Västerås.

Men rehabilitering kan ta lång tid – och bli kostsamt. Vanliga behandlingar är till exempel water treadmill (hunden får skritta i vatten; skonsamt mot leder och bra träning för småmuskler, vanligt även som behandling till exempel vid artros), laser och akupunktur.

Hur försäkringen ersätter rehabiliteringskostnader kan skilja en hel del, kontrollera med ditt försäkringsbolag. Ofta är det en tilläggsförsäkring. Svedea till exempel har en ny försäkring på gång i mitten av juni (2016) med dubbelt så högt ersättningsbelopp för rehabilitering och där man även ersätter exempelvis laser- och akupunkturbehandling. Men de flesta försäkringsbolag som Agria och Sveland har tilläggsförsäkringar. Det kan löna sig att jämföra.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven